Erişilebilirlik

Üsleri Modernize Etme Yetkisi Yarın Oylanıyor - 2003-02-05


Türkiye Büyük Millet Meclisi, hükümetin Irak için istediği yetki tezkeresini yarın görüşecek.

Başbakan Abdullah Gül, Amerikan kuvvetlerine Türkiye’deki askeri üsleri modernize etme izni veren tezkerenin yarın mecliste oylanacağını ve hükümetin bu konuda meclisten yetki alacağını açıkladı.

Meclis kararından sonra, 4 bin dolayında Amerikan istihkam askerinin Türkiye’deki üs ve limanlarda olası bir savaş için gerekli hazırlık çalışmalarını başlatması bekleniyor.

Anadolu Ajansı'na göre yabancı askerlerin Türk topraklarında konuşlandırılması ve Türk askerlerinin yurt dışına gönderilmesiyle ilgili tezkere ise bayramdan sonra 18 Şubat’ta meclise sunulacak. Türk gazeteleri, Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in dün Başbakan Abdullah Gül’le yaptığı telefon görüşmesinde ikinci tezkerenin Şubat ortasına bırakılmasına karşı çıktığını, yarın yapılacak meclis oturumunda Amerikan askerlerine Türkiye’de üslenme ve geçiş izninin de onaylanmasını istediğini yazıyor.

Ancak Dışişleri Bakanlığı bu haberleri yalanladı. Bakanlık Sözcüsü Yusuf Buluç, Amerika’dan bu konuda hiçbir baskı ve eleştiri gelmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG