Erişilebilirlik

Columbia'nın Parçaları Toplanıyor - 2003-02-03


Cumartesi günü Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’ne inişine 15 dakika kala Teksas eyaletinin doğusuna düşen Columbia uzay aracının enkazını toplama çalışmaları devam ediyor. Yerel yetkililer, 1200 ayrı yerde Columbia’nın parçalarının bulunduğunu bildirdi, bunlardan 5 tanesinde astronotların vücut parçalarına rastlandığını kaydetti.

Polis ve yedek askerler enkaz parçalarının bulunduğu yerleri güvenlik kordonu altında tutuyor. Ancak yeterli güvenlik kuvveti bulunmadığından, bir yerdeki enkaz toplama çalışmaları bittikten sonra güvenlik kuvvetleri bölgeyi terkediyor. Yetkililer, toplanan enkazın inceleme için Louisiana‘daki Barksdale Hava Üssü’ne göndereleceğini bildirdi.

Kaza bölgesinde yaşayanlar Cumartesi günü gözlerinin önünde meydana gelen korkunç kazanın şokunu hala yaşıyor. Birçok kişi kapı ve pencelerini sarsan korkunç gürültünün, önce, savaş uçaklarının ses hızını aştıkları zaman çıkardıkları ses zannetti, bazıları ise ani bir kasırga olduğunu sandı.

Donna Grimes isimli Teksaslı bir kadın uzay aracının parçalarının düştüğü bir enkaz alanına gittiğinde aklına ilk gelenin mürettebatın son dakikaları olduğunu söylüyor. Grimes, “En azından mürettebatın çok acı çekmeden son nefeslerini verdiklerini umuyor ve bunun için dua ediyorum” diyor.

Enkaz toplama çalışmalarına resmi görevlililerin yanı sıra Teksas halkı da yardım ediyor, Columbia uzay aracına ait olduğunu sandıkları parçaların yerini güvenlik kuvvetlerine bildiriyor. Yetkililer, halktan, buldukları enkaz parçalarına dokunmamalarını, sadece yerini kendilerine bildirmelerini istiyor.

Uzman ekipler de arama çalışmalarında GPS olarak adlandırılan dijital harita sistemlerini kullanıyor, enkazdan elde ettikleri bilgilerle kazanın nasıl meydana geldiğini anlamaya çalışıyor.

Bu arada yerel yetkililer arama çalışmalarını okullarda yoğunlaştırdı. Bazı parçaların zehirli madde taşıyabileceği ve küçük çocukların bundan zarar görebileceği endişesinden hareket eden yerel yetkililer bugün okulları öğrenime kapattı. Okul bahçe ve çevrelerinde aramaların tamamlanmasından sonra öğrenciler derslere yeniden başlayabilecek.

XS
SM
MD
LG