Erişilebilirlik

Blix ve Baradei Yeniden Irak Yolcusu - 2003-02-03


Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix’le Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed ElBaradei, Irak’ın davetlisi olarak 8 Şubat'ta tekrar Bağdat'a gidecek. Blix’le ElBaradei, iki günlük ziyaret sırasında, Irak’ın U-2 casus uçaklarıyla havadan denetlenmesi ve Iraklı uzmanlarla teke tek mülakat konularındaki anlaşmazlığı çözmeye çalışacak.

Iraklı General Hüsam Muhammed Emin, U-2 uçaklarına izin verilebileceğini ancak güvenliklerinin garanti edilemeyeceğini söyledi. General Emin’e göre, uçaklara bir şey olmaması için, ABD ve İngiltere’nin uçuş yasağı bölgelerindeki devriye uçuşlarına son vermesi gerekiyor.

General Emin, Birleşmiş Milletler’in Iraklı uzmanlarla teke tek görüşme isteğine de değindi ve uzmanlara bu konuda kimsenin baskı yapamayacağını savundu. Bağdat hükümetine göre, bilimadamları, denetçilere verdikleri bilgiler yanlış anlaşılmasın diye, görüşmede bir devlet yetkilisininin de bulunmasında ısrar ediyor. General Emin, anlaşmazlığın giderilmesi için iki tarafın da ödün vermesi gerektiğini söylerken, Irak’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Muhammed ElDuri, soruna çözüm yolu bulunacağına inandığını bildirdi.

Bush yönetimi, Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, 5 Şubat Çarşamba günü, Güvenlik Konseyi'ne, Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarını sakladığını gösteren kanıtlar sunacağını açıklamıştı. Irak, şimdiden, sunulacak kanıtların uydurma olacağını iddia etti, Powell’ın konuşmasına cevap vermek istediğini bildirdi. Irak Büyükelçisi ElDuri'nin bunun için Güvenlik Konseyi’ne başvuruda bulunması bekleniyor.

Blix’le El Baradei, 27 Ocak'ta Güvenlik Konseyi'ne sundukları raporlarında, Irak hükümetinden daha fazla işbirliği istemişti. İki yetkili 14 Şubat’ta, Güvenlik Konseyi’ne yeni bir rapor daha sunacak.

Bu arada İngiltere’de, İşçi Partisi Milletvekili Tony Benn, Saddam Hüseyin’le Bağdat’ta yaptığı görüşmenin, önümüzdeki günlerde televizyonda yayınlanacağını duyurdu. Benn’e göre, Irak Devlet Başkanı, demecinde, hem suçlamalara cevap veriyor hem de savaşla ilgili görüşlerini dile getiriyor.

XS
SM
MD
LG