Erişilebilirlik

<i>Columbia</i> İçin Soruşturma Başlatıldı - 2003-02-02


Columbia uzay dolmuşunun dün dünyaya dönüşü sırasında uğradığı felaket hakkında en az üç ayrı soruşturma başlatıldı. Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Columbia’nın uğradığı kazanın sebepleri belirleninceye kadar, insanlı tüm uzay seferlerini durdurdu.

NASA Başkanı Sean O’Keefe, dairenin kendi içinde soruşturma yürüttüğünü ve bağımsız soruşturmaya Yemen’de, Amerikan gemisi USS Cole’daki patlamanın soruşturmasını yürüten emekli amiralin başkanlık yapacağını açıkladı.

Sean O’Keefe bir televizyon mülakatında hiç bir şeyin tesadüfe bırakılmayacağını şu sözlerle açıkladı:

Hiç bir şeyi şansa bırakmayacağız. En ufak kanıt bile değerlendirmeden geçirilecek. Enkazın en ufak parçasını bile ele geçirip, her açıdan en ince şekilde değerlendirecek ve bu korkunç kazanın sebebini bulmaya çalışacağız.

Amerika Temsilciler Meclisi’nden bir üye de Kongre’nin ayrı bir soruşturma yapacağını söyledi. Uzaydolmuşu programının Başkanı Ron Dittemore, gazetecilere bilgi verirken kazanın sebeplerini mutlaka belirleyip uzay dolmuşu programına devam etme konusunda çok kararlı olduklarını bildirdi.

Yetkili 16 günlük uzay seferini tamamlayan Columbia’nın, Florida’ya inişine çok az bir süre kalıncaya kadar işlerin çok normal gittiğini açıkladı. Dittemore inişten 15 dakika kadar önce Columbia’nın sol kanadındaki sensörlerin aniden işlemez hale geldiğini ve araçla haberleşmenin kesildiğini açıkladı.

Teksas’daki Houston Uzay Merkezi’nde gazetecilere bilgi veren Dittemore, Columbia’nın sol kanadında, aracın içiyle ve dışındaki ısıyla lastiklerindeki basıncı ölçen sensörlerin, henüz bilinmeyen bir sebeble durduğunu söyledi.

Aynı dakikalarda Teksas eyaletini doğusu patlama sesleriyle yankılandı, binalar sarsıldı ve halk korkuya kapıldı. Columbia’nın, sesin 18 katı bir hızla dünyaya inmekte iken parçalanmasını tüm dünyada milyonlarca insan, televizyonlardan seyretti.

Açık ve berrak bir havada izlenebilen ışık patlamalarıyla dumanın ardından, aracın binlerce parçası çok büyük bir alana düşmeye başladı. Araçtak bazı çok küçük ve hafif parçaların bugün de düşmeye devam ettiği bildirildi.

Columbia'nın iniş sırasında parçalanması, Amerikan uzay dolmuşlarından Challenger’in 17 yıl önce fırlatma sırasında patlamasından buyana yaşanan en büyük uzay felaketi oldu. Her iki kazada da 7 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı.

Columbia’nın bu son seferi, o sırada önemsenmeyen küçük bir kazayla başlamıştı. 16 Ocak'taki fırlatma sırasında yakıt deposundan kopan bir yalıtım maddesi, sol kanada çarptı. Uzmanlar bu olayı incelediktan sonra, herhangi bir emniyet sorunu görmediklerini açıklamışlardı.

Amerikalı yetkililer kazanın her türlü füzenin menzili dışında meydana geldiğini belirterek. terörizm şüphesi taşımadıklarını açıkladılar. Bu arada, şu anda uzaydaki uluslararası istasyonda bulunan, ikisi Amerikaalı biri Rus mürettebatın durumu üzerinde de duruluyor.

Bu mürettebatın Mart ayında yeryüzüne dönmesi planlanmıştı. Uzaydolmuşu programı şu an için durdurulmuş bulunuuyor. O’Keefe bu mürettebatı zamanında yeryüzüne getirmek için bir sefer planlanacağından emin olduğunu da kaydetti.

İstasyonda Haziran ayına kadar yetecek kadar malzeme bulunuyor. Uluslararası istasyona bir Rus yük aracı malzeme taşıyor ve olağanüstü bir durumda mürettebatı yeryüzüne geri getirmek için bir Rus Soyuz uzay kapsülü istasyona kenetlenmiş olarak bekletiliyor.

XS
SM
MD
LG