Erişilebilirlik

Irak Tehdit Etti - 2003-02-01


Irak, Amerika ve müttefikleri savaş açarsa Orta Doğu’daki Amerikan vatandaşlarına intihar saldırıları düzenleyeceği tehditinde bulundu. Başkan yardımcısı Taha Yasin Ramazan, bir alman dergisine verdiği demeçte intihar saldırılarının Irak’ın yeni silahı olduğunu ve Amerika’nın Orta Doğu’daki tüm çıkarlarını hedef alacağını bildirdi.

Bu arada Irak , BM baş silah denetçisi Hans Blix’in, 8 Şubatta Bağdat’ı ziyaret edeceğini ancak Saddam Hüseyin ile görüşmeyeceğini açıkladı. Ziyaret, BM yetkilileri tarafından henüz doğrulanmadı.

Öteyandan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak için ikinci bir Güvenlik Konseyi kararı konusunda Amerika’yla görüş ayrılığı olmadığını açıkladı. Dün Beyaz Saray’da Başkan Bush’la görüşen Blair, bu açıklamayı İngiltere’ye dönüşünde yaptı.

Başbakan Blair, Irak’a karşı bir askeri müdahaleden önce ikinci bir Güvenlik Konseyi kararı çıkacağına inandığını söyledi.

Bush ise uluslararası toplumun Saddam Hüseyin’i silahsızlandırma niyetini gösteren yeni bir mesaj olması halinde ikinci bir BM karar tasarısını memnunlukla karşılayacağını belirtti. Ancak Bush, son BM kararının, askeri müdahale yetkisi verdiği görüşünde olduğunu söyledi.

Başkan Bush, Başbakan Blair’le Irak lideri Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarından vazgeçmesi için zamanın daraldığı konusunda görüşbirliği içinde olduklarını açıkladı. Bush, Blair’le bu sorunun çözümü için gerekli sürenin artık aylar değil haftalar olduğunu sürekli vurguladıklarını belirtti.

Başbakan Blair de BM silah denetçilerinin Irak’ın işbirliği yapmadığını söylediklerini, bu durumda Irak’ın silahsızlandırılması görevinin, uluslararası toplumun tümü tarafından benimsenmesi gerektiğini bildirdi. Bazı Avrupa ülkeleri Irak’a karşı askeri kuvvet kullnamak için ikinci bir Güvenlik Konseyi kararına ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Başbakan Blair de ikinci bir konsey kararını tercih edeceğini söylüyor. Beyaz Saray ise ikinci kararın arzulanabilir, ancak şart olmadığı görüşünde.

Başkan Bush mevcut Güvenlik Konseyi kararının kendisine şimdiden Irak’a saldırma yetkisi verdiğini, ancak silah denetim sürecini aylarca uzatmaması halinde ikinci bir karar tasarısını memnunlukla karşılayacağını söyledi.

"Eğer BM ikinci bir karar tasarısı kabul ederse, Saddam Hüseyin’in silahsızlanması gerektiği konusunda yeni bir mesaj verirse memunlukla karşılarız. Ama 1441 sayılı karar bize ikinci bir karar tasarısına gerek olmadan harekete geçme yetkisi veriyor. Saddam Hüseyin, eğer barış uğruna silahsızlanmazsa, biz diğer ülkelerle birlikte kendisini silahsızlandıracağız."

Bush yönetimi önümüzdeki haftaları, askeri müdahale öncesi diplomatik alandaki son aşama olarak niteliyor.

Dışişleri Bakanı Colin Powell gelecek çarşamba BM’e Irak’la ilgili yeni kanıtlar sunacak.

Başbakan Blair ise Avrupa’nın desteğini sağlama çabalarına devam ederek Salı günü Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la görüşecek.

XS
SM
MD
LG