Erişilebilirlik

<i>Columbia</i> Havada Parçalandı - 2003-02-01


Uzay Dolmuşu Columbia inişine dakikalar kala Teksas üzerinde parçalandı. Dolmuş mürettabatının tamamının hayatını kaybettiği açıklandı.

Enkazın Teksas dahil çevre eyaletlere yayıldığı bildiriliyor.

NASA’da olağanüstü hal ilan edilirken Kennedy uzay üssünde bayraklar yarıya indirildi.

Camp David’den Beyaz Saray’a dönen Başkan Bush bir açıklama yaparak olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, NASA, 16 günlük uçuştan sonra bugün Florida'daki Cape Canaveral Uzay Merkezi'ne inmeye hazırlanan uzay dolmuşu Columbia'yla inişten birkaç dakika önce her türlü haberleşmenin kesildiğini açıkladı.

Aracın Türkiye saatiyle 16:16'da inmesi gerekiyordu. Araçla haberleşme saat 16'da kesildi. Aynı dakikalarda, aracın iniş rotası üzerindeki Teksas eyaletinin Dallas-Forth Worth kentleri üzerinde havada, yanan ve daha sonra parçalanmaya başlayan bir cismin hızla yeryüzüne yaklaştığı görüldü. Olay sırasında araç, yaklaşık 7 kilometre irtifada, sesten 6 kat hızlı uçuyordu. Görgü tanıkları bu sırada şiddetli patlamalar duyulduğunu, Dallas'da evlerin camlarının sarsıldığını söylediler.

Araç, yedi kişilik mürettebatıyla birlikte 16 gün süren ve bilimsel çalışmaların yapıldığı uçuştan dönüyordu. Resmen açıklanmamakla birlikte öldüklerine kesin gözüyle bakılan mürettebat arasında İsrailli hava albayı Ilan Ramon ve iki kadın bulunuyordu.

Ramon'un astronotlar arasında bulunması nedeniyle aracın ineceği uzay merkezinde bugün olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yetkililer, olayın bir terörist saldırı sonucu olduğunu gösteren bir kanıt bulunmadığını söylediler.

Uzay dolmuşunun enkazının, Teksas ve Louisiana eyaletlerinde yaklaşık 700 kilometrekarelik bir alana yayıldığı sanılıyor. Yetkililer, araçta kullanılan yakıtın son derece zehirli olduğunu hatırlarak halkı, enkazdan uzak durmaya ve zehirli dumanları kesinlikle solumamaya çağrıyorlar.

22 yıldır devam eden Amerikan uzay dolmuşu uçuşlarında ilk kez bir araç, iniş sırasında parçalandı. Bu uçuş, uzay dolmuşları filosunun ilk ve en yaşlı aracı Columbia'nın 29'uncu uçuşu, Uzay Dolmuşu programının da 113'üncü uçuşuydu. 28 Ocak 1986'da Challenger uzay dolmuşu, Cape Canaveral'den kalkıştan birkaç dakika sonra infilak etmiş ve 7 kişilik mürettebatı hayatlarını kaybetmişti.

XS
SM
MD
LG