Erişilebilirlik

Emmylou Harris Müzik'te 30 Yılı Geride Bıraktı - 2003-01-31


Çağdaş Amerikan müziğinin en güzel sesli sanatçılarından biri var bu Gökkuşağı’nda...Emmylou Harris.

Emmylou Harris 2 Nisan 1947’de Alabama eyaletinin Birmingham kentinde doğdu. Babası askerdi. Çocukluğunun büyük bölümü Kuzey Carolina’da geçti, liseyi Washington’a komşu Virginia eyaletinin Woodbridge ilçesinde bitiridi. Okul birincisiydi. Kuzey Carolina Üniversitesinde müzik eğitimi gördü. Halk müziğine çok düşkündü, Joan Baez ve Bob Dylan’a hayrandı. Önce Mike Williams’la bir ikili oluşturdu Emmylou Harris, ardından okulu bırakıp New York’a yerleşti.

New York’ta halk müziğinin yeni akımların altında ezildiğini görmek Emmylou Harris için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Yine de New York’tan ayrılmadı, folk müziğin ünlü isimleriyle sahneye çıktı, 1969’da şarkı sözü yazarı Tom Slocum’la evlendi. 1970’de ilk albümü Gliding Bird’ü çıkardı. Ancak albüm ona şans getirmedi. Nashville’e yerleştikten sonra kurduğu şirket iflas etti, hamileyken eşinden ayrıldı, kızı Hallie’yi tek başına büyütmek zorunda kaldı, büyük bir maddi sıkıntıya düştü. Ardından Washington yakınlarında bir çiftlik satın alan annesiyle babasının yanına döndü. Bu yaşamında önemli bir dönüm noktası Emmylou Harris’in.

Emmylou Harris, Washington’da çeşitli gece klüplerinde folk-rock’ın öncülerinden birçok sanatçı ve grupla çalıştı uzun süre. Bu arada 1975’de Elite Hotel ve Pieces of the Sky, 1977’de Luxury Liner adlı albümlerini çıkardı. Bu albümler, dinlediğiniz ilk üç şarkısı gibi daha çok halk müziği ağırlıklıydı. 1978’de A Quarter Moon in a Ten Cent Town, bir yıl sonra da Christmas Album ve 1079’da da Blue Kentucky Girl Emmylou Harris adını Amerika’da herkese duyurdu. Buarada özel hayatında bir türlü dengeyi bulamayan Harris Flying Burrito Brothers adlı folk grubunun kurucusu Gram Parsons’a aşık oldu ancak Parsons alkol ve uyuşturucu kullanıyordu, birlikte California’da yaşamaya karar verdikleri günlerde bir otel odasında ölü bulundu.

Emmylou Harris, birbiri ardından parçalarının listebaşı olmasından sonra bir süre Los Angeles’a yerleşti, Amerikan müziğinin ünlü sesleri Dolly Parton, Linda Ronstadt, Neil Young, Bob Dylan’la birlikte söyledi. Hot Band topluluğu ve Dylan’ın The Last Waltz/Son Vals adlı belgeselinde oynadı. Buarada müzik prodüktörü Brian Ahern’le ikinci evliliğini yaptı. Harris’in on albümü Ahern imzasını taşıyor. Buarada Emmylou Harris çoktan gitarı, özüne uygun beste ve sözlü parçaları, güzel sesi ve fiziğiyle folk, rock ve bluegrass müzik dünyasının vazgeçilmez sanatçılarından biri olmuştu.

Emmylou Harris, Ahern’den boşandıktan sonra çocuklarıyla birlikte Nashville’e yerleşti ve çeşitli müzik türlerini denemekten korkmayan bir folk-rockçı olarak sanatçı kişiliği gelişti. Şarkıcı-söz yazarı Paul Kennerly’yle üçüncü evliliğini yapan Emmylou Harris, 90’lı yıllarda George Jones, Willie Nelson, Gram Parsons, Dolly Parton ve Linda Ronstadt’la düetler söyledi, birlikte albüm yaptı. Buarada tekrar boşanan Emmylou Harris, bir süre Amerikan Halk Müziği Vakfı’nın başkanlığını da yaptı. Sanatçı 2000 yılında tümüyle orijinal söz ve bestelerinden oluşan Red Dirt Girl adlı albümünü çıkardı. Bu albümde Bruce Springsteen’in de aralarında olduğu birçok ünlüyle birlikte seslendirdi şarkılarını. Bugün de müzikte 30 yılını dolduran sanatçı müzik ve sahne çalışmalarını sürdürüyor ve kaliteli folk-rock, bluegrass müzik denince akla ilk gelen isimlerden biri olmaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG