Erişilebilirlik

Rumsfeld Dünyayı İknaya Çalışıyor - 2003-01-30


Savunma Bakanı Donald Rumsfeld iki yıl önce Pentagon’da göreve başladığı zaman, Amerikan ordusunu 21’inci yüzyılın tehditlerine karşı hazırlayacağını söylemişti. Rumsfeld şimdi ise uluslar arası kamuoyunu Saddam Hüseyin’in ciddi bir tehdit oluşturduğuna inandırma ve olası bir savaşa hazırlama sorumluluğu taşıyor.

Donald Rumsfeld’in değişim sözü, eskiden Sovyetler Birliği’nden gelecek büyük bir saldırı olasılığına karşı hazırlanan bir ordudan, herhangi bir orduya değil, terörist şebekelere karşı savaşacak yetenekte ama daha küçük, daha hızlı hareket edebilen ve son derece etkili bir güce geçilmesini amaçlıyordu.

Rumsfeld’in uluslararası kamuoyunu ikna edilmesi noktasındaysa bakanla Bush yönetiminin yanlış olduğuna inandığı yaygın bazı görüşleri değiştirmek gündeme geliyor ki bu hiç de kolay değil. Bir Pentagon yetkilisine göre, bu bir yerde Rumsfeld’in her zaman klasik düşüncelere karşı çıktığı izlenimi veriyor.

Örneğin Donald Rumsfeld, geçtiğimiz günlerde Washington’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Fransa ve Almanya’nın Irak’a karşı olası savaşa muhalefetinin Amerika için bir engel olduğu iddiasını reddetti.

Rumsfeld şöyle konuştu:"Avrupa’nın sadece Almanya ve Fransa’dan ibaret olduğunu düşünüyorsunuz. Bence onlar eski Avrupa’yı temsil ediyor. Avrupa’da bugün NATO’ya bakın, çekim merkezinin doğuya kaydığını göreceksiniz. Haklısınız, Almanya ve Fransa sorun yaratıyor. Ancak Avrupa’daki başka ülkelerin, Almanya ve Fransa’yla değil, Amerika’yla birlik içinde olduğunu görürsünüz."

Adını vermeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi Savunma Bakanı’nın bu görüşünü bir kez daha yinelemeyeceğini, Fransa ve Almanya’yı bir kenara itmeyeceğini söyledi. Yetkili Rumsfeld’in amacının sözü edilen ülkeleri küçümsemek olmadığını da vurguladı. Aynı yetkiliye göre, Almanya ve Fransa’nın Irak’la olası savaşa muhalefeti, hükümetlerinin gerçek politikalarını yansıtmayabilir. Adının açıklanmasını istemeyen Pentagon yetkilisi Almanya ve Fransa’nın Irak’la bir savaş durumunda askerlerini bölgeye gönderme konusunda Amerika’yla temas halinde olduğunu da söylüyor.

Rumsfeld yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bir başka yanlış anlama üzerinde de durdu. Savunma Bakanı, Amerika’nın Irak’a karşı olası savaşına müslüman dünyasının tümüyle muhalefet ettiği iddiasının doğru olmadığını vurguladı. Rumsfeld, müslümanların tamamının Amerika’ya karşı olmadığını ve bu konuda kendi aralarında ciddi şekilde bölündüklerini de belirtti.

"Müslüman dünyasında gerçek bir çekişme olduğunu düşünüyorum. Birçok kişi, bir avuç din adamı ve aşırı görüşlünün gençlerin kafasını yalanlarla doldurmasından kaygı duyuyor. Bu din adamları gençlere dil, matematik ve geçimlerini sağlayacak şeyleri öğrenmemeleri gerektiğini söylüyor. Bu kişiler gençleri batı karşıtlığına itiyor, ilerleme istemiyor ve intihar saldırılarına teşvik ediyor. İslam dininin, müslümanlığı bu tür öğretilerde bulunan kişilerin elinden kurtarması gerekir."

Pentagon yetkilisine göre, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, herkesin Amerikan politikasının haklılığını ve bunun tarihin önemli dönemlerinden biri olduğunu, dünyanın Bağdat’tan ve kitle imha silahlarından kaynaklanan tehdidin büyüklüğünü anlamamasına öfkelendiğini belirtiyor. Ancak yine aynı yetkili, Savunma Bakanı Rumsfeld’in, herkese Amerika’nın haklılığını ve gerçekleri anlatmak için konuşmaya devam etmesi gerektiğini bildiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG