Erişilebilirlik

Bush: Saddam Hüseyin Aldatıyor - 2003-01-29


Başkan Bush Kongre'de yaptığı yıllık geleneksel "Birliğin Durumu" konuşmasında önce ekonominin düzeltilmesi, sağlık sigortasının yaygınlaştırılması ve çevre gibi ülke içi sorunlara değindi. Bush, konuşmasının ikinci yarısında ise terörle mücadele alanındaki gelişmeleri sıraladı ve bu mücadele çerçevesinde Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin sahip olduğu kitle imha silahlarını ortadan kaldırma ihtiyacı üzerinde durdu.

Bush, nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlara sahip olan ve bu silahlardan edinmek isteyen, “hukuk dışı” olarak tanımladığı rejimleri terörle savaşta Amerika ve dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehlike diye niteledi.

Başkan bu rejimlerin sözkonusu silahları şantaj, terör ve kitlesel cinayetler için kullanabileceğini, ya da terörist müttefiklerine verebileceğini söyledi.

Bush konuşmasında Irak rejiminin dünyaya meydan okuduğunu ve Amerika’nın bu rejimi hesap vermeye zorlamakla yükümlü olduğunu belirtirken şöyle dedi:

"Bundan 12 yıl once Saddam Hüseyin kendi başlattığı ve kaybettiği bir savaşın son kurbanı olmak üzereydi. Kendisini kurtarmak için elindeki kitle imha silahlarının tamamını terketmeye razı oldu. Sonraki 12 yıl içinde ise bu anlaşmayı sistemli bir şekilde ihlal etti. Yaklaşık üç ay önce BM Güvenlik Konseyi Saddam Hüseyin’e silahsızlanması için son bir fırsat verdi. Ancak Saddam Hüseyin, Birleşmiş Milletler’i ve dünyanın görüşlerini hiçe saydığını gösterdi. Irak diktatörü silahlarını terketmiyor, tersine, kandırıyor.”

Bush, Saddam Hüseyin'in, kandırma çabasını, sayılar vererek anlattı ve Saddam'ın, Orta Doğu bölgesini kontrolu altına alma gayreti içinde olduğunu söyledi. Bush, Saddam rejiminin El Kaide üyeleri dahil olmak üzere teröristleri koruduğu yolunda istihbarat raporları bulunduğunu belirtti. Başkan, ABD'nin, Saddam'ın planlarını engellemek için sahip olduğu bütün imkanları kullanacağını söyledi. Bush, Amerika'nın, Irak'ın, kitle imha silahlarından arındırılmadığını gösteren kanıtları sunmak üzere BM Güvenlik Konseyi'nin 5 Şubat'ta toplanmasını isteyeceğini açıkladı. Bush, kanıtların, Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından Konseye sunulacağını bildirdi. Başkan, ABD'nin diğer ülkelere danışacağını ve gerektiği takdirde, bir uluslararası koalisyona öncülük edeceğini ve Irak'ın silahsızlandırılmasını kuvvet kullanarak sağlayacağını söyledi.

Başkan Bush, geçen yılki konuşmasında Irak, İran ve Kuzey Kore'yi, kitle imha silahlarıyla dünyayı tehdit eden ve hukuka saygı duymayan ülkeler olarak "Şeytan Ekseni" diye tanımlamıştı. Bush bu akşamki konuşmasında da Irak'ın yanısıra İran ve Kuzey Kore'den sözetti. Bush, Amerika'nın, hükümeti tarafından baskı altında tutulan İran halkının özgürlük arzusunu desteklediğini söyledi. ABD lideri, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla korkutmak ve taviz koparmak istediğini ancak Amerika ve dünyanın bu şantaja boyun eğmeyeceğini belirtti.

Başkan Bush, Kongre önünde az önce yaptığı ve bir saat süren konuşmayı, Amerika'nın, "Tanrının insanlığa armağanı" olduğunu söyleyerek tamamladı.

XS
SM
MD
LG