Erişilebilirlik

Denetçilerin Irak Raporu Güvenlik Konseyi'nde - 2003-01-27


BM Silah Denetçileri, son iki aydır Irak’ta yaptıkları denetimlerle ilgili raporlarını bugün Güvenlik Konseyi’ne sunuyor.

BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix ile Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El-Baradei, Güvenlik Konseyi’ne, Irak’ın denetçilerin çalışmalarını engellediğini söyleyeck.

İki BM yetkilisi, raporlarında, Irak’ın U-2 keşif uçuşlarına ve Iraklı bilimadamlarının BM denetçileriyle özel mülakatlar yapmalarına izin vermediğini de bildirecek. Irak’ın BM’ye sunduğu 12.000 sayfalık raporda da eksiklikler olduğu kaydedilecek.

Ancak iki BM yetkilisi, yaptıkları denetimlerde, Irak’ın kitle imha silahı ürettiğine dair bir kanıt bulamadıklarını da bildirecek.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Güvenlik Konseyi’nin, çalışmalarını tamamlayabilmeleri için denetçilere ek süre vermesini beklediğini açıkladı.

Son iki ayda BM denetçimleri 300’den fazla yerde inceleme yaparak, yasaklanmış biyolojik, kimyasal ve nükleer silah aradı. Denetçilerin 4 yıl aradan sonra yeniden Irak’a gitmesini sağlayan 1441 sayılı karar silahlarından arınmaması halinde, Irak’ın bunun ciddi sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG