Erişilebilirlik

Denetçiler Irak'ı Eleştirdi - 2003-01-27


BM Silah Denetçileri bugün Güvenlik Konseyi’ne Irak’la ilgili raporularını sundu. BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, Konsey Üyeleri’ne sunduğu raporda Irak’ın BM kararlarına tamamen uymadığını söyledi.

Blix, Irak’ın kapıları denetçilere araladığını, ancak tamamen açmadığını belirtti. BM yetkilisi, 6 bin 500 kimyasal bomba ile antrax stoklarının akıbetlerinin ne olduğu gibi konular dahil ciddi soruların da hala yanıtsız kaldığını da kaydetti.

Hans Blix, denetimlerin tamamlanması için açıkça ek süre istememekle birlikte, denetçilerin tam kapasiteyle çalışmaya daha yeni başlayabildiğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El-Baradei da, Güvenlik Konseyi üyelerine, denetçilerin Irak’ın nükleer programlarını yeniden başlatmış olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadığını söyledi.

Baradei, denetçilerin gerçekleri ortaya çıkarmak için birkaç aya daha ihtiyacı olduğunu kaydetti ve verilecek birkaç aylık sürenin barış yolunda yapılmış önemli bir yatırım olacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG