Erişilebilirlik

Virüs İletişimi Felç Etti - 2003-01-26


Güney Kore, dün yayılan virüsten ağır zarar gören internet şebekesini onarmaya çalışıyor.

İnternette trafiği aksatan ve birçok yerde telefon bağlantılarının kesilmesine yol açan virüs, Microsoft sunucularındaki bir açıktan yararlanıyor.

Cuma gecesi devreye giren korsan program, Microsoft şirketinin SQL sunucularındaki bir açığı istismar etti. Virüs formatındaki program, 6 ay önce tespit edilmiş bu açıktan sisteme girerek ve olağanüstü trafik yaratarak, telefon sistemlerini felç etti.

İlk önce Kuzey Amerika’da ortaya çıkan virüs, birkaç saat içinde Güney Kore, Avustralya, Japonya, Hong Kong ve Hindistan’da internet bağlantılarının yavaşlamasına hatta yer yer kesilmesine neden oldu.

Sadece elektronik haberleşme değil web sitelerine girmek zorlaştı, bankamatikler gibi telefon bağlantısıyla çalışan aygıtlar felç oldu. Kanada, Amerika ve Meksika’da telefonla havayolu rezervasyonu yapılamadı, Kuzey Amerika ile Avrupa arasında bir süre telefonlar kesildi.

Microsoft şirketi SQL sunucusundaki açığı 6 ay kadar önce tesbit etmiş ve bunu giderici bir ek program yazmıştı. Fakat sunucuların büyük çoğunluğunun bu eki kullanmadığı anlaşıldı. Virüs bu nedenle bulaştığı her bilgisayardan diğerine atlayarak büyük bir hızla yayıldı.

Saldırıdan, en çok, dünyada internetin en yaygın kullanıldığı Güney Kore etkilendi. 49 milyon nüfuslu bu ülkede 10 milyon kişinin internet bağlantısı var.

Enformasyon Bakanı Lee Sangçul, benzeri bir girişimi engellemek için hükümetinin yeni önlemler alacağını açıkladı.

Çok hızlı yayılmasına rağmen saldırı özellikle küçük bilgiyasarlarda ciddi bir hasara yol açmadı. Açtıysa da bunun ancak bir kaç gün sonra belli olacağı bildirildi.

Türkiye de saldırıdan etkilendi; dün, saatlerce, internette hareket etmek, sayfa açmak, ve elektronik postaya ulaşmak mümkün olmadı.

ABD'de federal polis olayla ilgili olarak soruşturma açtı. FBI’ın İnternet Alt Yapı Koruma Merkezi de virüsin incemenmekte olduğu açıklandı.

Yetkililer, yeni virüsü dana önce interneti aksatan virüslerle karşılaştırıp kimin tarafından ve nerede yazıldığını anlamaya çalışıyorlar.

Virüsün 2001 yılında çok büyük hasara neden olan ve Çin'den çıkan Red Worm-Kızıl virüse çok benzediği, dolayısıyla ve Çin menşeli olabileceği söylenilor. Yetkililere göre, zararın az olmasının başlıca nedeni saldırının tail gününe rastlaması.

XS
SM
MD
LG