Erişilebilirlik

'Irak'ın Silahları Elinden Alınacaktır' - 2003-01-26


Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’la ortaya çıkan kitle imha silahları sorununun daha fazla uzayıp gitmemesi konusunda kararlı olduklarını söyledi. Powell Bağdat yönetiminden de, dürüst bir şekilde silahsızlanacağını gösteren her hangi bir belirti gelmediğine işaret etti: Irak rejimi bilmelidir ki, bugün silahsızlanmadığı taktirde önümüzdeki günlerde mutlaka silahları elinden alınacaktır. Amerika sürenin dolmakta olduğuna inanıyor. Eğer Irak’ın elindeki kitle imha silahlarını almak tek yolu savaşsa, Amerika bundan kaçmayacaktır. Irak’a karşı tek başına, ya da istekli olanlardan oluşacak bir koalisyonla askeri eylemde bulunma hakkımızı koruyoruz.

Dışişleri Bakanı Colin Powell Birleşmiş Milletler Silah Denetçilerinin yarın vereceği raporu inceledikten sonra müttefikleriyle bundan sonra atılacak olan adımı görüşeceklerini söyledi. Powell çok uluslu olarak hareket etmenin atalete yol açmaması gerektiğine de işaret etti. Powell, Güvenlik konseyi üyelerinin 14-41 sayılı kararı kabul etmekle sözlerini hareketleriyle gerçekleştirme konusunuda ağır sorumluluk yüklendiklerini de kaydetti.

Saddam Hüseyin ve onun gibileri, dünya toplumunun, bu kararı kuvvetle desteklemek yerine, bundan geri adım atmasından büyük memnuniyet duyacaktır.

Dışişleri Bakanı Powell, Irak devlet başkanının, El Kaide’nin lideri Usame bin Ladin’de dahil olmak üzere terörist gruplarla bağlantısı olduğunu da iddia etti. Amerika Dışişleri Bakanı ayrıca, Irak’ın kitle imha silahları hakkındaki bildiriminde kayıp biyolojik ve kimyasal silahlarla hakkında bilgi bulunmadığını söyledi.

Powell bu madelerin ve bunlarla ilgili teknolojinin terörist gruplara verilmesinden kaygı duyulduğunu belirtti ve Irak’ı silahsızlandırmakta zaman kaybedilmemesini istedi.

XS
SM
MD
LG