Erişilebilirlik

'Irak'a Karşı Dava' - 2003-01-23


Saddam Hüseyin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni yanıltma ve meydan okuma gayretini 10 yılı aşkın bir süredir devam ettiriyor. Irak yönetimi bu arada kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlarla uzun menzilli balistik füzeler edinme çabalarını sürdürüyor.

Saddam Hüseyin’in Irak halkına uyguladığı vahşi baskılar da devam ediyor. 1980lerin sonlarına doğru Hüseyin, kendi ülkesindeki Kürt azınlığa karşı kimyasal silahlarla saldırdı.

Bu saldırıda binlerce kişi öldü. Saddam Hüseyin’in siyasi rakipleri hapislere atıldı, çeşitli işkencelere maruz bırakıldı. Rakiplerinden çoğu öldürüldü. 1993 yılında Irak, Kuveyt Emiri ve eski Amerika Başkanı George Bush’a suikast girişiminde bulundu.

Saddam Hüseyin’e bağlı askeri güçler en az 10 kez, İranlılara ve Kürlere karşı hardal ve sinir gazı kullandı. Irak, onbinlerce litre şarbon bakterisi ve diğer biyolojik silah yapımında kullanılan malzeme ürettiğini kabul etti. Irak, bunları SCUD balistik füze başlıklarına ve bombalara yerleştirip, uçaklarla yayma hazırlığı yaptığını itiraf etti.

Saddam Hüseyin 1998 yılında Birleşmiş Milletler Silah Denetçileri’ni ülke dışına çıkarttı, ancak denetçiler Irak’ın silahsızlanmasına ilişkin son Güvenlik Konseyi kararının ardından Irak’a döndü. Irak’ın Birleşmiş Milletler kararlarına uyması demek 10 yıldır sürdürdüğü aldatmacalara son verdiğine ilişkin delil ve bilgileri sunması demektir.

Saddam Hüseyin silahsızlanmak zorundadır. Başkan Bush, Irak liderinin oyun oynamaktan hoşlandığını ancak oyunun artık sona erdiğini söyledi. Saddam Hüseyin, kitle imha silahlarından arınmalıdır. Bunu yapmaması durumunda Amerika’nın başını çekeceği bir koalisyon onu silahsızlandıracaktır.

XS
SM
MD
LG