Erişilebilirlik

Rumsfeld, Myers Türkiye'yle İşbirliğinden Memnun - 2003-01-23


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, Türkiye’nin Irak konusunda ABD'yle yaptığı askeri işbirliğinden çok memnun olduklarını açıkladı.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Bush yönetiminin Irak’a karşı girişeceği bir askeri harekatta yeni bir Güvenlik Konseyi kararı olmasa bile geniş desteğe sahip olacağından emin görünüyor.

Pentagon’da yabancı gazeteciler için düzenlenen basın brifinginde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers ile birlikte yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rumsfeld, çok sayıda ülkenin ikinci bir BM Güvenlik Konseyi kararı olmasa bile ABD’nin öncülük edeceği bir koalisyona katılmaya hazır ve istekli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin gösterdiği işbirliğinin düzeyinden memnun olup olmadığı konusunda iletilen bir soruya ise Rumsfeld şu yanıtı verdi: "İki şey söyleyebilirim. Birincisi, bizim açımızdan en iyisi. Bunu biliyoruz. Ama ABD ile yaptıkları işbirliğinin düzeyini tanımlama işini diğer ülkelere bırakalım. Benim açımdan Türkiye tam bir işbirliği gösteriyor."

Savunma Bakanı Rumsfeld, Başkan Bush’un askeri harekat kararı alması halinde Irak’ın silah ihlalleri ve terörist örgütlerle ilişkisi konusunda kamuoyuna yeni bilgiler sunabileceğini de vurguladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers da Türkiye’deki temasları konusunda benzer görüşler dile getirdi: "Meslektaşım Orgeneral Özkök ile çok açık, çok samimi görüşmeler yaptık. Ortak görüşlerimizden birisi barışcı ve kitle imha silahlarından arınmış bir Irak istememizdir. Vermeye hazır oldukları desteğin tanımlanmasını Türklere bırakalım. Bana 'General Myers sabırsız. ABD, Türkiye’nin yardımı konusunda sabırsızlanıyor' şeklinde yorumlar geldi. Böyle birşey yok. Türkiye ile stratejik müttefikiz çünkü sadece NATO değil, Türkiye’nin yaşadığı bölge için de nasıl bir güvenlik ve istikrar istediğimiz konusunda ortak görüşe sahibiz."

Basın toplantısının düzenlendiği aynı gün Pentagon, 20.000 yedek askerin daha göreve çağrıldığını açıkladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, Körfez Bölgesi'nde toplanan Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olduğunu ancak gerekirse aylarca bekleyebileceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG