Erişilebilirlik

Kennedy Irak Savaşına Karşı Çıktı - 2003-01-22


Başkan Bush, Salı günü, Irak’ın elindeki kitle imha silahlarını yok etmesi için fazla zamanı kalmadığını vurgularken, Demokrat Parti'nin önde gelen liderlerinden Senatör Ted Kennedy, ABD’nin müttefiği birçok ülkenin lideri gibi, silah denetçilerine daha fazla zaman tanınmasını istedi. Senator Kennedy, Irak’a savaş açmanın, Amerikan dış politikasına başka alanlarda zarar vereceğini söyledi. Kennedy şöyle dedi: "Bunun, yanlış bir zamanda açılacak yanlış bir savaş olacağından eminim. Irak’tan ABD’ye yönelik tehdit o kadar acil değil. Halbuki önümüzde ulusal güvenliğimizi tehdit eden terörizmle Kuzey Kore var gibi iki önemli tehdit unsuru var."

Kuzey Kore’nin nükleer silah programıyla ilgili bunalımdan Bush yönetimini sorumlu tutan Senator Kennedy, ABD'nin bu konuya daha fazla eğilmesi gerektiğini savunurken şöyle konuştu: "Kuzey Kore’nin nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilmesi ve müfettişlerin ülkeden çıkartılması sonucu ciddi bir krizle karşı karşıyayız. Bu ülkenin önünde nükleer silah imal etmesini önleyecek hiç bir engel kalmadı. Kuzey Kore, bu silahları kendi kullanabileceği gibi ABD veya müttefiklerine düşman teröristlere de verebilir."

ABD’nin kitle imha silahlarıyla yapılabilecek bir terörist eyleme karşı halâ hazırlıklı olmadığını ileri süren Senatör Kennedy, terörle mücadele programının hak ve özgürlükleri ihlal etmemesi gerektiğini de vurguladı. Kennedy şöyle dedi: "Gücümüzü, bir yerde, temsil ettiğimiz değerlere borçluyuz. İç güvenlik gerekçesiyle bu ilkelerden ödün verir, anayasaya saygısızlık eder, sivilleri askeri mahkemelerde yargılar, avukat-müvekkil dialoğunu önler ve her Müslüman veya Arabı fişlersek bu değerleri terketmiş oluruz."

Demokrat Parti, ikinci dönem başkanlığı için gelecek yılki seçimlere hazırlanan Bush’a yönelik eleştirilerini giderek artırıyor. En fazla eleştirilen ise Bush’un dış politikası.

XS
SM
MD
LG