Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Yakış Brüksel’de - 2003-01-19


Avrupa Konvansiyonu toplantılarında Türk heyetine başkanlık etmek üzere Brüksel’e giden Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nda konuşacak ve ayrıca Brugge Koleji’nde konferans verecek. Yakış, Brüksel’de başta yüksek temsilci Javier Solana olmak üzere, Avrupa Birliği’nin önemli yetkilileri ile de ikili görüşmeler yapacak.

Avrupa Birliği ve NATO’nun şu sıradaki ağırlıklı gündem maddesi tahmin edileceği gibi Irak konusu. NATO büyük bir olasılıkla Çarşamba günü yapacağı olağan konsey toplantısında, Washington’un taleplerini bir kez daha irdeleyecek.

Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Atlantik İttifakı’nın sınırlarında bulunan bir devlet olması nedeniyle Irak ile çıkacak olası bir savaşta kısmî destek verilmesini istemişti. Bu elbette Türkiye için de geçerli.

Ancak, Washington’un talebi ilk etapta ittifakın AB üyesi olan bazı müttefikleri tarafından soğuk karşılanmıştı. AB ve NATO Irak konusundaki görüş ayrılıklarını ortak bir tutum etrafında şekillendirme çabası verirken, tüm gözlerin üzerine çevrildiği ülkelerden biri olan Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da Brüksel’de çeşitli temaslarda bulunacak.

Yakış, aslında AB’nin geleceğinin şekillendirildiği konvansiyonun toplantılarına katılmak üzere geliyor. Konvansiyon’da bu kez Avrupa Birliği kurumlarının işleyişi konusu tartışılacak. Konvansiyon’da Türkiye’yi Yaşar Yakış başkanlığında, AK Parti milletvekilleri İbrahim Özal ve Zekeriya Akçam ile CHP milletvekilleri Kemal Derviş ve Necdet Budak’tan oluşan bir heyet temsil ediyor.

Türk milletvekilleri Brüksel’de bulunmaları vesilesiyle Avrupa Parlamentosu’nun liberal ve sosyalist grup toplantılarına da katılacaklar. Bakan Yakış’ın ilk görüşmesi Pazartesi öğleden sonra Belçikalı meslektaşı Louis Michel ile.

Salı günü de önce Avrupa Komisyonu’nun genişleme işlerinden sorumlu üyesi Günther Verheugen, ardından da dış politika ve güvenlik işlerinden sorumlu yüksek temsilci Javier Solana ile görüştüktükten sonra Bakan Yakış, Avrupa Parlamentosu’nun en üst düzey siyasi karar organlarından Dışişleri Komisyonu’nda konuşacak. Dışişleri Komisyonu üyelerinin önüne en son Dışişleri eski bakanı İsmail Cem çıkmıştı.

Yaşar Yakış, Salı gününün programını Liberal Grup başkanı Graham Watson ile yapacağı görüşme ile tamamlayacak. Dışişleri Bakanı Çarşamba günü de Avrupa Birliği’nin en önemli eğitim kurumlarından biri olan Brugge’deki Avrupa Koleji’nde konferans verecek. Avrupa Koleji özellikle diplomatların, kamu ve özel sektör çalışanlarının master düzeyinde eğitim gördükleri bir kurum olarak tanınıyor...

Dışişleri Bakanı Yakış’ın Brüksel’deki temaslarında ağırlık konularının Irak’tak olası bir savaş üzerine Türkiye’nin net tavrı, Kıbrıs konusu ve elbette AB ile ilişkilerde 2003 yılındaki çalışma programı olacak. Günther Verheugen’ün komisyonun bu konuda neler düşündüğünü anlatmak ve temaslarda bulunmak üzere bu ay sonunda Türkiye’ye gitmesi plânlanıyor.

Brüksel, Kıbrıs konusunun plânlanan takvim çerçevesinde bir çözüme ulaşacağından ve hem Türk hem de Rum tarafının birleşik bir devlet çatısı altında Avrupa Birliği üyesi olacağından umutlu gözüküyor. Çözüm konusunda da Türkiye’nin yeni hükümetinin çabalarını takdirle karşılıyor.

Yaşar Yakış’ın özellikle Javier Solana ile yapacağı görüşmesinde üzerinde durulacak en önemli konulardan biri Kıbrıs olacak. Solana son olarak Atina’daydı ve orada yaptığı açıklamasında çözüme yakın olunduğuna dikkat çekmiş, tarafları son bir çaba daha göstermeye çağırmıştı...

Solana’nın bakan Yakış’a Atina izlenimlerini aktarması bekleniyor. Yunanistan, Avrupa Birliği dönem başkanlığını Kıbrıs meselesini çözmüş, Türkiye ile arasındaki dostluk ilişkilerini pekiştirmiş başarılı bir netice ile tamamlamakta ısrarlı gözüküyor.

Brüksel’de beklenen bir diğer Türk hükümeti üyesi de Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu. Bakan Sütlüoğlu Avrupa Birliği’nin Çevre Ajansına üye olan ülkelerle düzenlediği yıllık toplantıya katılacak. Sütlüoğlu’nun çevre politikalarına uyum konusundaki projeler için Türkiye’ye daha fazla maddi imkân sağlanmasını istemesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG