Erişilebilirlik

'Savaş Başlıkları ABD'nin Irak'a Savaş Açmasını Gerektirmiyor' - 2003-01-17


BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, Irak'taki incelemeler sırasında denetçilerin boş kimyasal savaş başlıkları bulmasının çok önemli bir gelişme olmadığını belirtti.

Blix, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la Paris’teki görüşmesinden sonra yaptığı basın toplantısında, denetçilerin bulduğu boş kimyasal savaş başlıklarının Bush yönetiminin Irak’a savaş açması için yeterli bir neden oluşturmadığını söyledi.

BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, Irak’ın Aralık ayında sunduğu 12,000 sayfalık raporda bu başlıklardan bahsedip-bahsetmediğinden emin olmadığını da belirtti. Irak, başlıklarla ilgili bilginin raporda yer aldığını söylüyor, ancak BM Silah Denetim Komisyonu Sözcüsü, Perşembe günü bu iddianın doğru olmadığını açıkladı.

Komisyon Başkanı Hans Blix, Cuma günkü basın toplantısında Fransız bir gazetecinin sorusu üzerine, ABD ve diğer ülkelerin sağladığı istihbaratın denetçilerin işlerini kolaylaştırdığını söyledi. Blix, bununla birlikte daha fazla istihbarat desteğine ihtiyaçları olduğunu tekrarladı. Blix’le Cuma günü Paris'te görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da BM’nin onayı alınmadan Irak’a düzenlenecek bir operasyona katılmayacaklarını bir kez daha yineledi. Fransa Lideri, Irak’ın BM kararlarını ihlal edip-etmediğine ancak Güvenlik Konseyi’nin karar verebileceğini belirtti. Chirac, Irak’ın kararları ihlal ettiği belirlenirse, bu durumda Bağdat’a karşı ne yapılması gerektiğine de yine Güvenlik Konseyi’nin karar vermesi gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG