Erişilebilirlik

Irak'a Kuzey'den Müdahale İçin Türkiye'den Üsler İstendi - 2003-01-14


150 kişilik bir Amerikan askeri heyeti olası bir Irak savaşına hazırlık amacıyla Türkiye’deki üslerde inceleme yapıyor. Washington Irak’a kuzeyden müdahalede Türkiye’deki üsleri kullanmak için Ankara hükümetinden izin istiyor. Buarada Türkiye’de savaş aleyhtarlığının arttığı görülüyor. Amerikanın Sesi muhabiri Nick Simeone, bu konuda Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’yla konuştu.

Amerika Savunma Bakanlığı’nın savaş hazırlıklarını sürdürürken karşı karşıya olduğu en büyük belirsizlik, Irak’a kuzeyden bir müdahale için Türkiye’nin en az 80 bin Amerikan askerinin üslenmesine izin verip vermeyeceği. Büyükelçi Loğoğlu bu konuda şunları söyledi:Amerika Türkiye’deki çeşitli tesislerin geçici olarak bu amaçla kullanımı doğrultusunda izin için başvurdu. Farklı askeri birimlerden belirli sayıda askerin üslendirilmesi sözkonusu.

Amerikalı askeri yetkililer üslendirilmesi düşünülen personelle ilgili sayı belirtmiyor. Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden karar çıkması koşuluyla, yapılacak bir askeri harekat için Amerika’ya hava üslerini kullanma izni verdi. Ancak Pentagon kara birliklerini Türkiye-Irak sınırından harekete geçirme seçeneğini de garantiye almak istiyor. Amerika, güneyden Kuveyt sınırından yapacağı harekete ek olarak kuzeyden Irak’a girerek Bağdat’ı iki taraftan da kıskaca almak istiyor.

İlk Körfez Savaşı sırasında Türkiye’de üslenen Amerikan savaş uçakları Irak’a akınlar yapmıştı, savaştan buyana da koalisyon uçakları Irak’ta uçuş yasağı uygulanan bölgeleri denetlemeye devam ediyor. Ancak Türkiye’de halkın yeni bir Körfez Savaşı’na tepkisi giderek artıyor. Bu yüzden hükümet için bu konu son derece hassas. Çeşitli Arap ülkelerinde büyükelçilik yaptıktan sonra emekli olan Hume Horan Irak nedeniyle, Türkiye’nin siyasi öneminin arttığını söylüyor:Amerika’nın Irak’la ilgili düşünceleri nedeniyle Türkiye de siyasi açıdan gündem maddesi oluyor. Türkler kuşkusuz savaş olacaksa bunun biran önce olup bitmesini tercih eder. Elbette kuzeyde birliklerimiz olursa olası bir askeri harekatı çok daha kısa sürece tamamlama imkanımız olur.

Türkiye’nin “evet” demesini sağlamak için Washington’un Ankara’ya 15 milyara kadar çıkacağı söylenen ekonomik yardım önerdiği bildiriliyor. Bu yardım Türkiye’nin son yılların en büyük ekonomik krizini atlatmasına yardımcı olabilir. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu bu konuda şunları söylüyor:Türkiye Irak’la savaştan çok ciddi şekilde zarar görecek. Bu yüzden Türk hükümeti, Irak’a karşı olası bir askeri harekatın olumsuz etkilerinin tazmin edilmesini istiyor.

Amerikan birliklerinin Türk topraklarında üslendirilmesiyle ilgili kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi verecek. Meclisin, Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin Güvenlik Konseyi’ne 27 Ocak’ta raporlarını sunmalarından önce Meclisin konuyu ele alması beklenmiyor.

XS
SM
MD
LG