Erişilebilirlik

Körfez'deki Amerikan Askeri Sayısı 150 Bine Çıktı - 2003-01-12


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’a savaş hazırlığı olarak 27 bin askerin daha Basra körfezi bölgesine gönderilmesi için emir verdi.

Bu arada Irak’taki Birleşmiş Milletler ekipleri nükleer, biyolojik ve kimyasal silah arama çalışmalarına devam etti. Bağdat hükümeti ise denetçileri, yeniden casuslukla suçladı. Öte yandan dün Los Angeles’te Irak’a savaş açılmasına karşı onbinlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, körfez bölgesindeki Amerikan askeri yığınağının daha da arttırılacağını açıkladı. Pentagon’a göre, körfeze çoğu kara birliği olmak üzere 62 bin asker ve hava birlikleri ile F-117 stealth savaş uçakları yollanacak.

Aralık ayında da körfeze 25 bin asker gönderilmişti. Böylece körfezdeki kara ve havacı asker sayısı 150 bini buldu. Bazı yetkililer bölgeye gönderilecek asker sayısının 250 bine ulaşacağından söz ediyor.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, bölgedeki askeri gücün Başkan Bush’a gerekirse Bağdat’a karşı kuvvet kullanma seçeneği vereceğini söylüyorlar. Ancak yetkililer, bu konuda Bush’un kesin bir karara varmadığını da vurguluyor.

Askeri uzmanlar, körfezdeki Amerikan güçlerinin gelecek ay saldırıya geçebilecek konuma ulaşacağını söylüyor. Savunma Bakanlığı cephane, askeri araç ve gereci de bölgede konuşlandırdı.

Buna ek olarak, Amerikan askeri planlama uzmanları, geçen yıl Doha’daki Amerikan askeri üssüne kurulan son derece ileri teknoloji ürünü komuta merkezinin başında bulunmak üzere Katar’a geçti.

XS
SM
MD
LG