Erişilebilirlik

Denizcilerin Bir Büyük Düşü Gerçek Oluyor - 2003-01-11


Kuzey kutbundaki erime eğer bu hızla devam ederse denizcilerin büyük düşü 10 yıl içinde gerçek olacak. Bu düş Atlas Okyanusu’yla Büyük Okyanus arasında kestirme yol anlamına geliyor.

Kutuplar hızla eriyor. Erimenin nedeni hakkında birçok tartışma var. Çevreci gruplar erimenin büyük bir çevre felaketiyle sonuçlanmasından kaygı duyarken, bu erimenin ilginç sonuçları da ortaya çıkıyor.

Kutup geçidinin buzdan arınmasının elbet birçok sonucu olacak. Bir kere Panama kanalının pabucunun dama atılacağı kesin… Gemiler bu kanalı geçmek için büyük ücretler öderken hem daha kısa hem de bedava olacak kutup geçidinin önem kazanacağı vurgulanıyor.

Bir de Panama kanalına büyük gemilerin sığmadığı düşünülürse kutup geçidinin taşımacılar tarafından dört gözle beklendiği söylenebilir.

Çevrecileri bu da kaygılandırıyor. Kutuplarda artacak deniz trafiği doğal yaşamı tehdit edeceği gibi, bölgede kirlilik de yaratabilecek.

Kutup geçidinin öyle ya da böyle en geç 2080 yılında açılmış olabileceği tahmin ediliyor.

Bilim dergisinin 30’uncu sayısında yayınlanan haber henüz uzun araştırmalarla kanıtlanmış değil. Ancak küresel ısınma devam ettiği sürece kutupların hızla eriyip kaybolması sürpriz olmayacak.

XS
SM
MD
LG