Erişilebilirlik

'Savaş Hazırlıkları'nın Yavaşlatıldığı İddia Edildi - 2003-01-11


Amerika’nın Irak’la ilgili savaş hazırlıklarının müttefikleri tarafından yavaşlatıldığı bildiriliyor. Washington Post gazetesine göre İngiltere ve Fransa BM silah denetçilerine daha fazla zaman tanımasını isterken Türkiye de Amerikan askerlerini topraklarında konuşlandırılmasını geciktiriyor. Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin sonunda Washington’un taleplerini yerine getireceğine inanmakla birlikte Şubat ayı içinde savaş olasılığının azaldığını söylüyorlar.

Dışişleri Bakanı Colin Powell Türk tarafının Amerika’nın sunduğu tüm önerilere açık olduğunu hiçbirine henüz hayır demediğini açıkladı.. Powell, bu açıklamayı Türk hükümetinin Kuzey Irak sınırına Amerikan askerleri yerleştirilmesini onaylamakta gecikmesinin yarattığı sorunla ilgili olarak yaptı. Dışişleri Bakanı Powell, Washington Post gazetesinin sorularını yanıtlarken Türk liderlerin kamuoyu, yeni bir parlamento, yeni bir hükümet ve henüz tam başbakan olamayan bir siyasetçi gibi sorunlarla karşıkarşıya olduğunu, bu nedenle attıkları adımların hızını kendi koşullarına göre belirlemek zorunda kaldıklarını belirtti.

Powell, Türk liderlerin kendisine İkinci Güvenlik Konseyi kararında Irak konusunda uluslararası bir görüşbirliği oluşursa Amerikan taleplerine daha kolay karşılık verebileceklerini belirtiklerini söyledi.

Irak’a karşı iki cepheli savaşta Türkiye’nin Irak’a komşu tek NATO müttefiki olarak Amerika için kilit ülke olduğunu vurgulayan Washington Post gazetesi, meclis onayı gerektirdiği için onbinlerce Amerikan askerinin Türk topraklarında konuşlanmasının çok duyarlı bir konu olduğunu yazdı.

Gazete, Irak’a yönelik askeri harekat hazırlıklarının sadece İngiltere ve Fransa’nın, BM’in Bağdat’la ilgili kesin kanıtlar ortaya koyması çağrıları değil Türkiye’nin Pentagon tarafından hazırlanan iki cepheli savaş planını kabulde gecikmesi nedeniyle de engellendiğini bildirdi.

Washington Post’a göre Amerikalı yetkililer Türkiye’nin sonunda 80 bin Amerikan askerinin topraklarında konuşlanması talebini kabul edeceğine inanmakla birlikte, bu konudaki görüşmelerin tamamlanması ve birliklerin mevzilenmesi haftalar alacak.

Gazete, Ankara’nın kesin yanıt vermekte gecikmesinin Bush yönetimini savaşı erteleme ya da İki Cephe planından vazgeçme gibi güç bir seçim yapma durumuyla karşı karşıya bıraktığını da yazıyor.

XS
SM
MD
LG