Erişilebilirlik

Üs ve Limanlar İncelemeye Açıldı - 2003-01-10


Başbakan Abdullah Gül, liman ve askeri üslerin olası bir Irak savaşına hazırlık amacıyla Amerikalı askeri uzmanlarca incelenmesi için izin verdiğini açıkladı.

Üs ve limanlarda inceleme yapılmasına ilişkin kararın imzalanmasıyla birlikte 150 kişilik Amerikan askeri heyetinin gelecek hafta Türkiye’ye gitmesi bekleniyor.

İncelemelerin bir ay önce başlatılması hedefleniyordu, ancak Türk tarafının Amerikan heyetinin tabi olacağı hukuk kurallarıyla ilgili çekinceleri nedeniyle Amerikalı uzmanlar planlanan tarihte Türkiye’ye gidemedi.

NTV televizyonunun haberine göre Amerikalı personel, görev başındayken bir suça karışması durumunda Amerikan hukukuna göre yargılanacak. Türkiye’de görevi dışında suç işleyen personel ise Türk hukukuna göre yargılanacak.

Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan, iznin ABD’yle ikili savunma işbirliği anlaşmaları çerçevesinde verildiğini, bu konuda Meclis kararına gerek olmadığını söyledi.

Gül’ün kararı imzalamasından sonra incelemelere ilişkin mutabakat Amerika’nın Türkiye’deki Savunma İşbirliği Dairesi Başkanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da imzalandı.

Mutabakatın imzalanmasından sonra Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada 150 kişilik Amerikan heyetinin 13 Ocak günü Türkiye’ye giderek, 10 gün süreyle incelemelerde bulunacağı belirtildi. İncelemelerde Türk askeri uzmanlar da hazır bulunacak.

XS
SM
MD
LG