Erişilebilirlik

Saddam Hüseyin Giderse Ne Olur? - 2003-01-10


Amerika ve Avrupa basınında yeralan haberlere göre Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i iktidardan çekilmeye ikna yolunda diplomatik çaba gösteriliyor. Amerikalı yetkililer ise, böyle bir gelişmeyi Irak’a askeri müdahaleyi önleyecek bir seçenek olarak teşvik ediyor. Irak’a komşu ülkelerin bazıları bu seçeneği olumlu karşılamakla birlikte kimse Saddam Hüseyin’den bu tür bir adım atmasını beklemiyor.

Son günlerde Bush yönetimi, Irak’a karşı savaşın son çare olduğu görüşünü sürekli tekrarlıyor. BM silah denetçileri ne sonuç alırsa alsın, Saddam Hüseyin’ın ülkeden ayrılması, Amerika’nın Bağdat’ta rejim değişikliği hedefini tek kurşun atılmadan gerçekleştirecek. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld bu yaklaşımı bir basın brifinginde açıkça dile getirdi:

"İlk tercihimiz, Saddam Hüseyin’in en kısa zamanda bavulunu toplayıp ülkeyi terketmesidir. Bu herkes için iyi olur."

Rumsfeld’in açıklamasının ardından “Christian Science Monitor” gazetesi Suudi Arabistan’ın geçen ay Irak liderini iktidardan çekilip sürgüne gitmeye ikna için Bağdat’a gizli bir temsilci gönderdiğini yazdı. Gazete, bununla Irak’ın komşularının bölgeyi yakıp yıkacak bir savaş kaygılarının giderileceğini bildirdi.

Bir Amerikalı yetkili, bu tür girişimlerden haberleri olmadığını açıkladı. Ancak Amerika’nın eski Irak büyükelçisi ve 1991’de körfez savaşında Ortadoğu’dan sorumlu bakan yardımcısı David Mack, bölge ülkelerinin Saddam Hüseyin’den çekilmesini istemelerinin kendisi için bir sürpriz olmadığını söylüyor:

"Bu tür girişimler devam edecek. Ama Saddam Hüseyin’in bunu kabul etmesi olasılığı çok zayıf."

Bu arada Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El-Faysal, hükümetinin, son barış fırsatı olarak tanımlayabileceği bir girişim önermeye hazır olduğunu açıkladı. Bir Suudi hükümet yetkilisi Amerika’nın Sesi’ne, ülkesinin savaşı önlemek için Saddam Hüseyin’e sürgün imkanı vermek amacıyla her türlü yolu denemeye hazır olduğunu açıkladı.

Irak’ın komşusu iki ülkeyi temsil eden diplomatlar da sürgünün en iyi seçenek olduğunu bildirdiler. Suudi Arabistan’da çıkan”Arap News” adlı gazetenin yazı işleri müdürü Halit el-Maina, Saddam Hüseyin’in, Arap hükümetleri tarafından önerilmesi halinde sürgün önerisini düşünebileceği görüşünde:

"Bazı Arap temsilcilerin Bağdat’a gideceği söyleniyor..Eğer kendisine uygun bir öneri yapılırsa Saddam Hüseyin sürgüne gidebilir..Çünkü bu kez durumun geçen defaki gibi olmayacağını biliyor. Amerika kararlı ve gerçekten kendisini vurmak istiyor. Saddam Hüseyin’inse saklanacak hiçbir yeri yok."

Ancak eski Büyükelçi David Mack bu görüşe katılmıyor. Saddam Hüseyin’in dünya önünde yenilgiyi kabul etmektense sonuna kadar savaşacağını savunan Amerikalı diplomat şöyle diyor:

"Eğer Saddam Hüseyin, utanç verici bir sürgüne gitme ya da Amerika’ya karşı direnen bir lider olarak tarihe geçme arasında bir seçim yapmak zorunda kalırsa, bence ikincisini tercih eder."

Üst düzeyde bir Iraklı yetkili Fransız haber ajansına Saddam Hüseyin’in hiçbir şekilde sürgüne gitme niyeti olmadığını açıkladı. Washington’da uzun zamandır görev yapan bir Arap diplomat ise, Irak liderinin çekilmesinin herkes için en iyi çözüm olacağını ancak kimsenin Saddam Hüseyin’e, ülkesini yeni bir savaştan korusa bile böyle bir tavsiyede bulunamayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG