Erişilebilirlik

Teröristler Şimdi de Internet Üzerinden mi Saldıracak? - 2003-01-09


Amerika’nın üst düzey yetkilileri el Kaide başta olmak üzere terörist örgütlerin Internet ağını kullanarak Amerika’daki önemli bilgisayar sistemlerine saldırı hazırlığında olduğunu açıkladı. Teröristlerin amacı ileri teknolojiyi kullanarak ülkenin finans sistemine ağır bir darbe indirmek.

Ulusal güvenlik yetkilileri Afganistan’da ele geçirilen bilgisayarlarda Amerika’nın bilgisayar ağına ilişkin önemli bilgiler bulunduğunu belirttiler. Bu bilgiler, Amerika’nın büyük sanayi kuruluşlarının bilgisayar sistemleriyle ilgili.

Alınan istihbarat Beyaz Saray tarafından ilgi ve dikkatle inceleniyor. Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın Başkanı Robert Muller, elde edilen son bilgilerin Internet üzerinden bir terörist saldırı olasılığına ilişkin kaygıları arttırdığını söyledi.

Muller, el Kaide üyesi 10-15 kişinin farklı ülkelerden bilgisayar ağına girerek böyle bir saldırı düzenleyebileceğini düşünüyor. FBI, bu tür bir saldırının önlenebilmesi için el Kaide ve öteki terörist örgütlerin böyle bir saldırı yapma yeteneğini inceliyor. Amaç, bu tür saldırılara karşı bir strateji geliştirmek.

El Kaide ve diğer terörist örgütler bilgisayar sistemini kullanarak saldırırsa ne olur? Uzmanlar bu tür saldırıların internet korsanlarının yol açtığı zarardan çok daha büyük olacağını öngörüyor. Örneğin, eğer el Kaide başarılı bir şekilde enerji şebekeleri ya da baraj kapaklarının kontrolünü ele geçirirse bunları can ve mal kaybına yolaçmak için kullanabilir.

FBI Başkanı Robert Muller, el Kaide ve öteki terörist örgütlerin Internet terörünü saldırı planlarının bir parçası olarak gördüklerinden kuşku duymadığını belirtiyor.

Beyaz Saray Eylül ayında Internet ortamının ulusal düzeyde güvenli hale getirilmesi için bir plan hazırladı.

Yetkililer yeni planın Amerika’nın bilgisayar ağını güvenli bir noktaya taşıyacağını ümit ediyor.

Konuyla ilgili raporun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG