Erişilebilirlik

'Üslerin İncelenmesi Konusunda Anlaşmaya Varıldı' - 2003-01-09


Amerikalı uzmanların Türkiye’deki üs ve limanlarda inceleme yapması konusunda anlaşma sağlandığı bildiriliyor.

Anadolu Ajansı'na göre Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 150 kişilik Amerikan ekibinin Türkiye’deki üs ve limanlarda keşif yapmasına izin veren uygulama belgesinin imzalanmasını kararlaştırdı.

İki ülke askeri yetkilileri arasında her an imzalanması beklenen belgede Amerikan ekibinin tabi olacağı hukuk kuralları konusunda Türkiye’yi kaygılandıran bir husus bulunmadığı öğrenildi.

Türk tarafı özellikle Amerikan askerlerinin Türk hukukuna tabi olup olmayacağı konusunda çekince öne sürüyordu.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Irak'a olası askeri müdahale konusunda Türkiye'yle işbirliğine dayalı yakın ilişkinin devam ettiğini açıkladı.

Sözcü Boucher bu açıklamayı Çarşamba günkü basın brifingi sırasında sorulan "ABD, hala Türkiye’nin Irak’a yönelik askeri harekatta yanında yer alacağından emin mi?" sorusu üzerine yaptı.

Türkiye ile temasların, üst düzey Amerikalı yetkililerin ziyaretleri dışında Ankara’daki Amarikan Büyükelçisi aracılığıyla da devam ettiğini vurgulayan Boucher şöyle dedi: "Türkiye, Irak’ın bölge için oluşturduğu tehdit ve Bağdat’ı BM kararlarına uymaya zorlama konusunda danışmalarda bulunduğumuz dost ve müttefiklerimizden biridir. Barışcı bir çözümün olanaksız hale gelmesi durumunda alınacak önlemlerle ilgili gerekli hazırlıkları yürütüyoruz. Türk yetkililerle düzenli biçimde askeri planlamaları tartışıyoruz. Türk tarafından iyi karşılık gördük. İyi işbirliği yapıyoruz. Türkler, taleplerimizin bazılarını yerine getirmeye çalışıyor."

Sözcü Boucher, Türkiye’deki üslerde inceleme yapacak Amerikalı askeri uzmanların Almanya’da izin için bekletilmesi ile ilgili bir soruya da, askeri planlama konusunda ayrıntılara giremeyeceği, ancak Türk tarafının bu tür konuları kendi sistemleri içinde çözmeye çalıştıkları yanıtını verdi.

Boucher, yine bir soru üzerine Kıbrıs sorununun 28 Şubat’a kadar çözülme şansı olduğuna inandıklarını ve ilgili taraflarla yakın teması sürdürdüklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG