Erişilebilirlik

Ozon Deliği Küçülüyor Mu? - 2003-01-09


Antartika üzerindeki ozon deliğinin sürekli olarak küçüldüğü bildiriliyor. Bilimadamları deliğin 5 yıl içinde tamamiyle küçülerek kapanacağını umuyor.

Atmosferin ozon katmanı dünyayı güneşin zararlı ışınlarından koruyor. Antartika üzerindeki delik, 30 yıl önce keşfedildi. O tarihte bu deliğin büyüklüğü Avustralya’nın üç katı büyüklüğündeydi.

Bilimadamları ozonu tahrip ve yok eden gazların atmosferdeki oranının 2000 yılında en üst düzeye çıktığını belirtiyor. Ancak bu tarihten sonra ozon düşmanı gazların oranında bir azalma oldu. Azalma bugün de devam ediyor.

Ozonu tahrip eden gazların başında CFC olarak bilinen Kloro-floro-karbon’dan clorin geliyor. 1930’lardan bu yana yaygın olarak kullanılan gazın kaynağı buzdolabı gibi soğutma cihazları... CFC, atmosfer içinde yıllarca kalabiliyor.

Bilimadamları ozonu tahrip eden gazlara karşı açılan çevre kampanyalarının sonuç verdiğini belirtiyor. 1987 yılında Montreal’de imzalanan uluslararası protokolle bu gazın kullanımı ciddi şekilde sınırlanmıştı.

Ozon bu yıl içinde kendi kendini yenileyerek 15 milyon kilometre kare daha büyüdü. Önümüzdeki yıllarda bu büyümenin artarak devam etmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG