Erişilebilirlik

İngiltere, Fransa'da Operasyon Hazırlığı - 2003-01-07


İngiltere ve Fransa, Irak’a karşı olası bir savaş için askeri hazırlık yapıyor. İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, yedekleri askeri çağırırken, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da orduya sevkiyat için hazırlık emri verdi. İngiltere’nin Kraliyet Donanması’na ait gemileri tatbikat amacıyla Akdeniz’e yollamayı planladığı da açıklandı. İngiliz Savunma Bakanı Hoon, hazırlıkların, Irak’a karşı mutlaka savaş açılacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da, yeni yıl nedeniyle ordu mensuplarına hitaben yayınladığı mesajda, Fransız askerlerine yeni başlayabilecek operasyonlarda ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

Güvenlik Konseyi'nin Daimi üyesi olan Fransa, ABD'nin Irak'a karşı tek başına askeri müdahalede bulunmasına karşı çıkarak, Washington'un herhangi bir operasyondan önce Konsey'den bu yönde karar çıkartmasını istiyor.

Bu arada Körfez Bölgesi’ne asker ve teçhizat yığmaya devam eden ABD, Pazartesi günü de bin yataklı bir Amerikan hastahane gemisini bölgeye gönderdi.

Irak’taki BM denetçileri ise çalışmalarını sürdürüyor. Denetçiler, çalışmalarını hızlandırmak için ülke içinde helikopterlerle seyahet etmeye başladı. Görgü tanıkları, helikopterlere iki Irak uçağının eşlik ettiğini bildirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhamed El-Baradei de ABD’den sahip olduğu bilgileri denetçilerle paylaşmasını istedi. Denetçiler, nihai raporlarını 28 Ocak’ta Güvenlik Konseyi’ne sunacak.

XS
SM
MD
LG