Erişilebilirlik

Kongre'de 108'inci Dönem Başladı - 2003-01-07


Amerikan Kongresinin 108’inci çalışma dönemi bugün başladı. Yeni Kongre’de Cumhuriyetçi Parti, her iki kanatta da az farkla çoğunlukta...

Yeni dönemde, Cumhuriyetçi Partililer, Başkan Bush’un muhafazakar politikalarını uygulamak için çalışırken, Demokrat Partililer, ekonomiyi düzeltme yönünde baskı uygulamayı umuyor.

Trent Lott’un Senato Cumhuriyetçi çoğunluk liderliği görevinden istifa etmesi üzerine, yerine Senatör Bill Frist seçildi.

Senato’da azınlıktaki Demokrat Parti grubunun lideri ise 2004’teki başkanlık yarışına gireceğini açıklayan Tom Daschle...

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partililer için bu dönemde öncelik, ekonominin canlandırılması olacak.

Konu üzerinde siyasi çekişme başlamış durumda. Kasım ayındaki seçimden sonra Kongre’nin her iki kanadında azınlık durumuna düşen Demokrat Parti, Başkan Bush’un bugünkü ekonomik planını daha açıklanmadan hedef aldı.

Demokrat Parti içinde başkan adaylığı mücadelesine giren politikacılar arasına katılan Kuzey Carolina Senatörü John Edwards, Bush’un yeni ekonomi paketini eleştirirken şöyle dedi:Bu tür programlar en zengin Amerikalıları koruyor ve ekonomiyi canlandırmakta pek etkili olmuyor.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Don Nickles ise bu eleştirilere katılmadığını belirtti: Sınıf savaşını gündeme getirmek isteyenler çok. Başkanın ve benim ilgilendiğim asıl konu ise ekonominin nasıl büyüyeceği.

Bu arada Demokrat Parti de dün kendi ekonomik programını açıkladı. 130 milyar dolara malolması hesaplanan bu programda orta sınıfa yönelik vergi indirimleri bulunuyor.

Kongre’de Cumhuriyetçi Parti çoğunluğunun öncelikle ele alması beklenen diğer bir konu da Alaska’daki doğal alanları, petrol arama çalışmalarına açmak. Çevreye zarar vereceği gerekçesiyle Demokrat Partililer bu girişime karşı çıkıyor.

Demokratların Kongre’deki yeni dönemde öncelik vereceği konular arasında eğitim ve iç güvenlik sorunları var. Senato’da ve Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Parti’nin sadece birkaç farkla çoğunlukta olduğu düşünülürse, Demokratların karşı çıktıkları konularda yasa yapılmasını engelleme ihtimali oldukça yüksek.

Ayrıca Senato çoğunluk lideri Trent Lott, ırkçılığı çağrıştıran sözlerinden sonra politik baskı nedeniyle bu görevden istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu konunun tekrar gündeme çıkmasıyla, Demokrat Partililer, Cumhuriyetçileri azınlık haklarının arttırılması konusunda da zorlayabilirler.

İç politikaya yönelik gelişmelere ek olarak Irak’ta muhtemel bir savaş durumu da söz konusu. Kongre, Irak lideri Saddam Hüseyin’e karşı gerekirse güç kullanılmasını geçen dönemde onaylamıştı. Amerika’nın savaş sonrası planları üzerinde de Kongre’de önemli tartışmalar olması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG