Erişilebilirlik

Amerika Kuzey Kore'nin Önerisini Reddetti - 2003-01-04


Güney Kore, Kuzey Kore’yle Amerika arasındaki nükleer sorunun çözümü için Moskova ve Washington’a temsilci gönderiyor.

Seul hükümeti, Pyongyang ve Washington’un özveride bulunması çağrısında bulunan yeni bir plan hazırladı.

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Losyukov, taraflardan soruna sakin ve yapıcı bir şekilde yaklaşmalarını istedi. Kuzey Kore sorunu, ciddi ve önceden kestirilmesi güç bir durum olarak niteliyor.

Güney Koreli diplomatlar, gelecek hafta Washington ve Moskova’ya gidiyor. Güney Kore’nin yeni cumhurbaşkanı Roh Moo-hyun göreve başlamadan önce komşusu Kuzey Kore’yle Amerika arasındaki sorunu çözmek istiyor.

Amerika, Kuzey Kore’nin karşılıklı saldırmazlık paktı önerisini resmen reddetti. Dışişleri Bakanlığı’dan yapılan açıklamada, Pyongyang nükleer silah üretme çabalarından vazgeçmedikçe Amerika’nın görüşmeye yanaşmayacağı belirtildi.

Krizi sona erdirmek için Kuzey Kore defalarca saldırmazlık paktı önerisini yineledi. Son çağrı, Kuzey Kore’nin Çin büyükelçisi tarafından yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, Kuzey Kore’nin uranyum zenginleştirmeyi bırakması ve nükleer silah programına son vermesi gerektiğini söyledi.

Boucher, Amerika’nın Pyongyang’a karşı düşmanca bir yaklaşım içinde olmadığını, nükleer konulara, diğer ülkeler gibi barışçı ve diplomatik çözüm bulunmasını istediklerini söyledi. Sözcü, Washington’un, tehdit ve ihlal edilmiş anlaşmalar altında görüşme yapmayacağını açıkça söylediğini, önceden imzalanmış anlaşmalara bağlılık için Kuzey Kore ile yeniden pazarlık yapılmayacağını kaydetti.

Dışişleri Sözcüsü Boucher, Amerika’nın Kuzey Kore’ye karşı politikasını bölgedeki müttefik ve dost ülkelerle birlikte şekillendirmek için çaba gösterdiğini de belirtti.

Sözcü, Uluslararası Güvenlik ve Silah Kontrolünden sorumlu Dışişleri Müşteşarı John Bolton’un Güney Kore, Japonya ve Çin’i bu ay sonunda ziyaret edeceğini açıkladı. Bakan Yardımcısı James Kelly de gelecek hafta bölgeye gidiyor. Kelly, Amerika’dan ayrılmadan önce Pazartesi ve Salı günleri üst düzey Japon ve Güney Koreli diplomatlarla Washington’da görüşmeler yapacak.

Dışişleri Sözcüsü Boucher, Güney Kore’yle Amerika arasında Kuzey Kore sorununun nasil çözümleneceği konusunda görüş ayrılığı olduğu yolundaki haberleri de yalanladı.

Boucher, sorunun giderilmesi için Güney Kore, Japonya, Çin ve Rusya’yla birlikte çalışıldığını, Kuzey Kore’nin açıklamalarının dikkatle incelendiğini, soruna benzer ve tutarlı bir yaklaşım içinde olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kelly, Güney Kore’de yeni seçilen cumhurbaşkanı Roh Moon Hyun’la da görüşecek. Hyun, sorunun çözümü için Pyongyang’la Washington arasında arabuluculuk yapmayı önermişti.

Sözcü Richard Boucher, 25 Şubat’ta görevi devralacak Roh’un arabuluculuk teklifinden doğrudan sözetmedi. Ancak Boucher, Kuzey Kore’yle iletişim kuracak herkesin, sorunun ancak Pyongyang’ın nükleer programından vazgeçmesiyle çözümleneceğini Kuzey Koreli yetkililere anlatması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG