Erişilebilirlik

Üç Aşı Yerine Tek Aşı Yapılacak - 2003-01-04


Artık bebekler için doktor ofisleri çok acılı, aileler için de stresli olmaktan çıkacak. Bunun nedeni Amerika’da bu ay onaylanan ve Pediarix olarak adlandırılan yeni çocuk aşısı... Bundan böyle 5 farklı hastalık için 3 ayrı aşı yerine tek bir aşı yapılacak.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanan yeni aşı sayesinde altı aya kadar olan bebekler üç kez iğne olarak, aşı ile difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, ve B tipi sarılığa karşı korunacak. Çocuklarının pek çok kez iğne olmasından dolayı tedirgin olan aileler de aşılanma sayısının azaltılması ile rahatlayacak.

Yeni aşı, bebek 2, 4 ve 6 aylık iken olmak üzere 3 kez tekrarlanacak.

Yapılan araştırmalar yeni aşının eskisi kadar koruyucu ve yan etkilerinin eskisiyle aynı olduğunu gösteriyor. Yeni aşı sonrasında çocukta yüksek ateş daha az ortaya çıkıyor. Yeni aşının maliyeti daha önce uygulanan aşıyla hemen hemen aynı.

Ama doktorlar, çocukların, altı aydan sonra, menenjit, suçiçeği, zatüre, kızamık gibi hastalıklara karşı ayrıca aşılanması gerektiğini hatırlatıyorlar.

Sayın dinleyiciler, bu arada su çiçeği aşısının ne derece etkin olduğu konusu Amerika’da son zamanda tartışmalara yolaçıyor.

Başkent Washington yakınındaki Loudoun bölgesinde Kasım ayı sonundanberi 47 çocukta su çiçeği görüldü. Virginia Eyaleti Sağlık Müdürlüğünün açıklamasına göre hastalanan çocuklardan yarısı su çiceğine karşı aşılanmıştı.

Doktorların su çiçeği salgını olarak adlandırdığı bu durumu bazı sağlık yetkilileri, çocuklara bebeklik dönemlerinde bir sefer uygulanan su çiçeği aşısının yetersiz olmasına bağlıyorlar. Amerika’nın pek çok bölgesinde ilk okul ve okul öncesi kayıt için su çiceği aşısı yapılmış olma zorunluluğu var. Veriler, çocukların yüzde 75 ‘inin bu aşıyı 3 yaş öncesinde olduğunu gösteriyor.

New England Tıp Dergisi, Aralık sayısında son zamanlarda yapılan araştırmaların su çiçeği için uygulanan tek doz aşının, okul çağı çocukları arasında su çiçeğini önlemede yeterli olmadığını yazdı. Dergiye göre, Columbia Üniversitesinden Anne Gershon gibi bazı sağlık uzmanları, suçiçeğinden korunmak için ikinci bir aşının daha uygulanması gerektiği inancında.

Bulaşıcı Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi çocuk hastalıkları bölüm başkanı Jane Seward, aşıların hastalıkları her zaman yüzde 100 önlememekle birlikte özellikle şiddetli durumlarda işe yaradığını hatırlatıyor. Uzman, ikinci bir dozun uygulanabileceğini, bu amaçla, su çiçeğine karşı aşılanmış çocuklar arasında bu hastalığa yakalanma oranını ve bu tehlikeye yolaçan sebepleri belirleme çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG