Erişilebilirlik

Pakistan'da ABD Karşıtı Gösteriler - 2003-01-03


Amerika, Afganistan’dan kaçan yabancı savaşcıları izlemek için Pakistan’a girme hakkını koruduğunu açıkladı.

Bir Amerikan askeri sözcüsü bugün Afganistan’da yaptığı açıklamada bunun, resmen açıklanmamasına rağmen uzun vadeli bir politika olduğunu belirtti. Sözcü, Pakistan’ın bu politikayı kabul ettiğini de vurguladı.

Ancak bazı Pakistanlı bakanların, sınırötesi sıcak takiplere izin vermeyeceklerini söyledikleri bildiriliyor.

Pakistan, Afganistan’dan kaçan Taleban ve el-Kaide militanlarını durdurmak için batı sınırına binlerce asker yerleştirdi.

Pakistan’da bugün aşırı islamcı gruplar ülke çapında Amerika’nın Irak’a olası askeri müdahalesini protesto gösterileri düzenledi.

Amerikan aleyhtarı gösteriler, cuma namazından sonra İslamcı Partiler ittifakı tarafından düzenlendi. “Müttehida Meclisi Emel” adlı ittifak, son genel seçimlerde özellikle Afganistan sınırındaki eyaletlerde büyük oy toplamış bulunuyor.Pakistan’ın orta kesimlerindeki Multa kentinde toplanan 1500 kadar gösterici Amerika’yı kınayan sloganlar atarak Başkan Bush’un maketini yaktı.

İslamabad’da ise yaklaşık 400 kişi kent merkezinde toplanarak “Kahrolsun Amerika, Yaşasın Saddam Hüseyin” diye bağırdı..Göstericilerin “Amerikan Terörizmi” ve “Müslümanlara karşı Soykırımı Durdurun” yazılı pankartlar taşıdığı görüldü..Gösteride bir konuşma yapan İslamcı İttifak liderlerinden Sami El Hak, Amerika’nın Irak’a saldırması halinde, bunun İslam dünyasına karşı bir saldırı olacağını öne sürdü.

İslamcı lider, Irak’a saldırı yapılmasının, Pakistan ve dünyanın diğer yerlerinde Amerikan vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye sokacağını söyledi.

Çıkması muhtemel şiddet eylemlerine karşı önlem olarak yabancı temsilcilikler ve önemli tesislerin çevresine takviye polis ve jandarma birlikleri sevkedildi. Ülkeçapında gösteriler düzenleyen İslamcı gruplar, Pakistan hükümetini de Amerikan güvenlik güçlerinin el-kaide militanlanlarına karşı operasyonlar düzenlemesine izin verdiği için eleştirdi.

Emekli Tuğgenerel Şevket Kadir gibi uzmanlar, Amerika’nın Pakistan ve komşusu Afganistan’da giriştiği operasyonların, bölgede Amerikan aleyhtarı duyguları kışkırttığı görüşünde.. Son seçimde islamcı partilerin başarısının, artan Amerikan aleyhtarlığının bir göstergesi olduğunu vurgulayan General Şevket Kadir şöyle diyor:

"Bu aleyhtarlık giderek büyüyor. Korkarım, eğer Amerika, Irak ve İran’a yönelik tehditlerini yerine getirir, müslümanlara karşı tek başına harekete geçerse bu aleyhtarlık daha da artacaktır.İsrail’in yaptıklarına göz yumarken, müslüman dünyasından Amerika’nın terörizme karşı açtığı savaşta zarar görmeyi içine sindirmesini bekleyemezsiniz."

Pakistan, Amerika öncülüğünde teröre karşı açılan savaşta yakın işbirliği yapıyor.İslamabad hükümeti, Irak’a karşı tekyanlı müdahaleye karşı olduğunu belirtmekle birlikte bu konuda BM Güvenlik Konseyinin alacağı kararı destekleyeceğini söylüyor.

Öteyandan Amerikan ordusu, Afganistan’dan kaçan el-Kaide ve Taleban militanlarını takip için Pakistan topraklarına girme hakkı bulunduğunu bildiriyor. Bir Amerikan askeri sözcüsü, bunun uzun zamandır izlenen bir politika olduğunu ve Pakistan hükümeti tarafından da terörle savaşta gerekli görülerek kabul edildiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG