Erişilebilirlik

Kıbrıs İçin Çabalar Sürüyor - 2003-01-03


Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides, gelecek ay yaplacak seçimlerde yeniden aday olacağını açıkladı.

83 yaşındaki Klerides, bu kararı adayı birleştirme ve Türk kesimiyle birlikte Avrupa Birliği’ne girmesini sağlama umuduyla aldığını söyledi.

Daha önce 16 Şubat’ta yapacak seçime katılmayacağını açıklayan Klerides, tarihi sorumluluğunu yerine getirmek ve Kıbrıs’ın karşı karşıya olduğu iki temel sorunu çözmek amacıyla fikir değiştirdiğini belirtti. Klerides, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne giriş sürecini tamamlayacağı 2004 yılına kadar görevde kalmak istediğini de bildirdi.

Kıbrıs Türk ve Rum heyetleri Salı günü BM planını görüşmeye yeniden başlayacak.Plan, Kıbrıs’ta eşit haklara sahip Türk ve Rum devletlerinden oluşan İsviçre modeli bir cumhuriyet kurulmasını öngörüyor.

Avrupa Birliği, taraflara anlaşmaya varmaları için Şubat sonuna kadar süre verdi.

Ancak Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış bugün NTV televizyonuna verdiği demeçte bu sürenin gerçekçi olmadığını söyledi. Yakış, tarafların ancak Nisan ortasında anlaşmaya varabileceğini kaydetti. “16 Nisan daha gerçekçi bir tarih” diyen Bakan, 28 Şubat’ın Kıbrıs Rum kesiminde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri dikkate alınarak belirlendiğini öne sürdü. Yakış, “28 Şubat’a kadar çözüme varılmazsa, seçimlerden sonra Klerides dışında yeni bir isim işbaşına gelebilir ve eğer anlaşma yolunda umut varsa görüşmelere devam edilir,” dedi.

XS
SM
MD
LG