Erişilebilirlik

Dülger: 'Barış Çabası Son Ana Kadar Sürecek' - 2003-01-03


Irak'ta görev yapan Birleşmiş Milletler Silah Denetim Heyeti ilk raporunu 27 Ocak'ta Güvenlik Konseyi'ne sunacak. Birçok gözlemci 27 Ocak'ın, Saddam Hüseyin liderliğindeki Irak rejimine karşı ABD öncülüğünde savaş açılıp açılmayacağı konusunda kritik bir tarih olduğunu düşünüyor. Soruna savaşsız çözüm bulma amacıyla diplomasi çabaları da devam ediyor. Başbakan Abdullah Gül yarın Orta Doğu ülkelerini kapsayan bir geziye çıkıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP Antalya Milletvekili Mehmet Dülger, bu gezi ve Türkiye'nin diğer önemli dış politika sorunları hakkında Amerika’nın Sesi’ne açıklamalarda bulundu. Barış çabalarının son ana kadar süreceğini ve bu noktada Türkiye’nin önemli rol üslenebileceğini söyleyen Dülger şöyle konuştu:

“Türkiye’nin jeopolitik konumu Irak dolayısıyla bir dezavantaj yarattı. Bu yalnızca Türkiye için değil Orta Doğu için de böyle… Türkiye vargücüyle bir savaşın önlenebilmesi ve barış için çalışıyor. Diğer taraftan herkes bir emrivakinin olmasını bekler gibi bir durumda; ne olacaksa olsun da görelim havasında… Her açıdan burada bir felaket söz konusudur. Bu noktada Türkiye şöyle bir tutumu belirledi: Bu işten ençok etki altında olacak ülkelerle beraber hareket ederek Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da belirttiği gibi diplomatik yolları denemek istiyoruz.”

Dülger Başbakan Abdullah Gül'ün Türkiye’nin durumunu anlatmak üzere bölge ülkelerini ziyaret edeceğini söyledi. Gül, soruna barışçı çözüm bulunabilmesi için neler yapılabileceğini görüşecek. Başbakan ayrıca bölgesel sorunlara çözüm bulmak amacıyla bölge ülkelerinin biraraya gelmesi için çaba harcayacak.

Meclis Dışişleri Komisyonu başkanı Dülger, Türkiye’nin Ortadoğu’da bir ağabey rolüne soyunmak istediğini ve bunu da yapması gerektiğini söyledi. Dülger, Başbakan Gül’ün gezi programında İran ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğunu, ancak bu ülkelerden gelebilecek tavra göre gezi takviminin belirlenebileceğini belirtti. Dülger, İran konusunun Amerika'yla ilişkiler açısından son derece nazik olduğunu, İran’ın Türkiye’nin komşusu olmasına rağmen konunun bu şekilde ele alındığını vurguladı.

Irak Devlet Başkanı’nın görevden uzaklaşmasının sorunu tamamiyle çözmeyeceğini ifade eden Mehmet Dülger, Irak’ta soruna yol açan mekanizmanın ele alınması gerektiğini söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, Kıbrıs ve Avrupa Birliği konularında da Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Özellikle son günlerde Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çelişkili açıklamalar basına yansımıştı. Dülger, bu konuda basına ilk açıklamasını Amerika'nın Sesi'ne yaptığını belirterek şöyle dedi:

“Çok dikkatli olunması taraftarıyım. Bazı açıklamalar rahatsız ediyorsa bunlara bir süre için kulak tıkanmasını tavsiye ediyorum. Çelişkileri aramaktan ziyade, problemin güçlüğünden ileri gelen farklı fikirlerin ifadesi olarak bakmak gerekiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi şimdiye kadar izlenen politikalardan farklı olarak konuya yaklaşmaya karar vermiştir. Tarafları rencide etmeden soruna çözüm bulunmaya çalışılmaktadır.”

Dülger, kırk yıllık sorunların takvim verilerek kısa sürede çözümünün zor olduğunu belirtti. Bir süre daha konu üzerinde çalışmak, incelemelerde bulunmaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Mehmet Dülger, kamuoyunun sabırlı olmasını istedi.

Avrupa Birliği’ne üyelik konusuna da değinen Dülger, Türkiye’nin kendi kimliği ile Avrupa ailesine girmesinden yana olduğunu vurguladı. İlişkilerin her iki taraf için de daha bir hazmedilir hale geldiğini söyleyen Mehmet Dülger, Avrupa’nın Türkiye’ye karşı tavrının eskiye kıyasla daha olumlu olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG