Erişilebilirlik

Hindistan, Pakistanlılar'ın Girişini Sınırlıyor - 2002-12-30


Hindistan İçişleri Bakanlığı, ülkeye giriş yapmak isteyen Pakistanlıların daha sıkı bir kontrolden geçirileceğini ve turist vizelerinin uzatılmayacağını açıkladı.

Hintli yetkililer, Pakistanlılar'ın sadece üç kente giriş yapmalarına izin vermeyi de planlıyor. Şimdiki uygulamaya göre Pakistanlılar 12 kenti ziyaret edebiliyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı Vidyasagar Rao, eyalet valiliklerine gönderdikleri bir talimatla, vizeleri bittiği halde ülkede kalan 8 bin Pakistanlının tutuklanarak sınırdışı edilmesini istediklerini de açıkladı. Yetkili, son yıllarda ülkede vizesiz kalan yüzlerce Pakistanlı’nın izini kaybettiklerini de sözlerine ekledi. Bakan Yardımcısı Rao, yeni vize kurallarının güvenlik gerekçeleriyle alındığını söyledi. Hindistan, Keşmir’deki ayrılıkçı hareketten ve ülkede zaman zaman düzenlenen kanlı saldırılardan Pakistan destekli islamcı militanları sorumlu tutuyor. Pakistan ise islamcı militanları desteklediği iddialarını reddediyor.

İslamabad hükümeti, Yeni Delhi’nin Pakistanlılar için getirdiği yeni vize kısıtlamalarına misillemede bulunmayacağını bildirdi.

Pakistan’ın 1947 yılında Hindistan’dan bağımsızlığını ilan etmesi nedeniyle onbinlerce aile iki ülke arasında bölündü. İki ülke arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle de sınırın karşı tarafına geçmek zaten hiçbir zaman kolay değildi.

Seyahate uygulanan kısıtlamalar, geçen Aralık ayında Hindistan Parlamentosu’na düzenlenen saldırıdan sonra artırılmış, Yeni Delhi hükümeti iki ülke arasındaki hava, kara ve demiryolu ulaşımını neredeyse tamamen kapatmıştı. Bunun sonucunda da iki ülke arasında seyahat edenlerin sayısında bu yıl gözle görülür bir düşüş yaşanmıştı.

Siyasi gözlemciler, Yeni Delhi’nin Pakistanlılar’a getirdiği yeni seyahat kısıtlamalarıyla birlikte ikili ilişkilerin kısa zamanda düzelme olasılığının biraz daha azaldığını belirtiyorlar.

Geçen hafta, Hindistan İçişleri Bakanı Lal Krishna Advani, Pakistan’ın terör yuvası haline geldiğini yeniden iddia etmiş, Afganistan’dan kaçan Taleban militanlarının Pakistan’a sığındığını öne sürmüştü. Pakistan, Yeni Delhi’nin suçlamalarını reddediyor.

XS
SM
MD
LG