Erişilebilirlik

Grozni'de Ölü Sayısının Artmasından Endişe Ediliyor - 2002-12-29


Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Grozni'de, hükümet binasına yapılan intihar saldırısında 55 kişinin öldüğünü, 123 kişinin de yaralandığı bildirdi. Bakanlık açıklamasında enkaz kaldırma çalışmalarının hala devam ettiği ve ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Cuma öğleden sonra, kente girişteki tüm askeri kontrol noktalarından rahatça geçen içi BİR ton patlayıcı madde dolu iki araç kühümet binası önünde ard arda infilak etti. İlk soruşturma, biri kamyon, diğeri otomobil 2 araçta, askeri plâka bulunduğunu ve 2 veya 3 kişi oldukları sanılan intihar komandolarının da, gerekli tüm askeri belgelere sahip olduklarını ortaya koydu. Rus gazetelerinden çıkan haberlere göre, komandoların üzerinde Rus askeri üniforması bulunuyordu. Devlet Başkanı Viladimir Putin’in çeçenistan özel temsilcisi, İnterfaks ajansına verdiği demeçte, araçların kolayca hükümet binasına ulaşabilmelerini, ihmal ve sorumsuzluk olarak niteledi.

Rus yetkililerle birlikte, onların desteğiyle kurulan Rusya yanlısı hükümetin başkanı Ahmet Kadirov, saldırıdan bağımsızlık yanlısı Çeçenleri sorumlu tutmuş ve liderleri Aslan Maksadof’a atfen, “bunun arkasında onun olduğundan eminim” demişti. Kadirof, saldırının gerçekleştirildiği saatlerde Moskova'da bulunuyordu.

Ancak Aslan Maksadof iddiayı reddetti ve saldırıyla bir ilişkisi olmadığını bildirdi. Çeçenlerin işgalci hükümetle işbirliği yapmalarını hoş karşılamadıklarını belirten Mashadov, buna rağmen, onlarla çalışan insanların ölümünün kendilerine acı verdiğini söyledi. Kremlin, Rus ordusuna karşı 3 yıldır bağımsızlık savaşı veren Çeçenlerin, terörist olduklarını ve uluslararası terörist ögrütlerden para aldıklarını iddia ediyor.

Çok sıkı korunan hükümet binası, savaş nedeniyle yerle bir olmuş Grozni’de, ayakta duran sayılı yapılardan biriydi. Önceki güne kadar Çeçen sorunu diye bir şey kalmadığını ileri süren Rusya, yeni tedhiş eylemleri ihtimaline karşı Moskova’da güvenlik önlemlerini artırdı. Polis teşkilâtında izinler kaldırıldı, Başkente giren ve çıkan araçlar denetlenmeye, kimlik kontrolü yapılmaya başlandı. Ancak Devlet Başkanı Viladimir Putin, Çeçenistan’da, Mart ayında anayasa refarandumu, daha sonra ise parlamento seçimleri yapılması plânının değişmediğini söyledi.

Grozni’de de güvenlik önlemleri artırıldı kente giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Saldırı, Ekim ayında, Moskova’da gerçekleştirilen tiyatro baskınından sonra Çeçenlerin düzenlediği en büyük eylem oldu.

XS
SM
MD
LG