Erişilebilirlik

'İnsanı Kopyaladık' - 2002-12-27


Clonaid adlı insan kopyalama şirketi, klonlama yöntemiyle ilk bebeğin dünyaya geldiğini öne sürdü.

Clonaid şirketi, Raelian adı verilen bir tarikat tarafından kurulmuştu. Tarikat mensupları, dünyadaki yaşamın, uzaylılar tarafından laborautarda geliştirilerek yeryüzüne getirildiğine inanıyor. Raelian tarikatının, genetik kopyalama yöntemiyle ilgili önceki iddiaları bilim çevreleri tarafından şüpheyle karşılanmıştı. Uzmanlara göre, insan kopyalama yöntemi olağanüstü zor ve Clonaid şirketinin bu iş için gerekli özel araç ve gereçlere sahip olması imkânsız.

Clonaid şirketi Bilim Direktörü Brigitte Boisselier dünyanın genetik kopyalama sonucu dünyaya gelen ilk bebeğinin dün doğduğunu söyledi. 30 yaşındaki bir kadının, sezeryan yöntemiyle dünyaya getirdiği ve Eve ya da Havva adı verilen kız bebeğin 3 kilogram doğduğu bildirildi. Havva’nın, annesinin derisinden alınan bir hücreden geliştirildiği açıklandı.

Herhangibir hücre ya da genin aynılarının laboratuvarda üretilmesine, yani kopyalarının çıkarılmasına, klonlama veya genetik kopyalama deniliyor. Kopyalama işleminde iki teknik kullanılıyor. Biri, tek yumurta ikizleri gibi, embriyonun bölünmesine dayalı bir yöntem. İkinci yöntemde ise, bir hücrenin çekirdeği, daha önce çekirdeği çıkarılmış yumurta hücresi ile birleştiriliyor ve yeni yumurta hücresinin embriyona dönüşümü sağlanıyor. Başka bir deyişle, bir insanın deri dahil herhangibir hücresinden ikizi üretilebiliyor. Genetik kopyalama yöntemi, ilk kez 1995 yılında, İskoçya’da uygulanmış ve Dolly adlı koyun tarihe geçmişti. O zamandan beri fareler ve maymunlar da dahil olmak üzere çeşitli hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların çoğu başarısızlıkla sonuçlandı.

Kendilerine “Raelian'lar” adını veren tarikat, Clonaid şirketini, 1997 yılında, Dolly’nin doğumundan iki yıl sonra kurmuş ve amacının insan kopyalama olduğunu gizlememişti. Tarikat, dünyadaki canlıların, uzaydan gelen yaratıklar tarafından laboratuvarlarda başlatıldığına inanıyor. Şirketin bilim direktörü ve New York eyaletindeki küçük bir üniversitede kimya dersi veren Brigitte Boisselier, bu sabah Florida’da yaptığı basın toplantısında, açıklamadığı bir yerde dünyaya gelen ve Eve ya da Havva adı verilen bebekle annesinin sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve gelecek ay dört bebeğin daha doğacağını açıkladı. Bu amaçla denemeler yapmak için 10 çiftin seçildiğini anlatan Boisselier, “Kullandığımız teknik, Dolly adlı koyunun üretilmesinde kullanılan tekniğe çok yakın. Ancak bu metodu insan hücrelerine uyarlamamız gerekti. Genetik kopyalamayla 10 bebek yaratmayı düşündük. Bunların beşinin ilk üç hafta içinde çıkan sorunlar nedeniyle durdurulması gerekti. Geri kalan beşi ise başarılıydı ve bugün de hala başarılı... ” dedi.

Havva’nın, klonlama yöntemiyle doğduğunun kanıtlanabilmesi için, genlerinin annesiyle aynı olması gerekiyor. Nitekim bu konuya basın toplantısında da değinildi ve önümüzdeki günlerde, bebekle annenin genetik DNA haritalarının karşılaştırılmasına karar verildi.

Birçok genetik uzmanı, Clonaid’in iddiasını reklâm olarak niteledi. Uzmanlar, klonlama tekniğinin şu ana kadar maymunlarda bile başarıyla uygulanamadığına dikkati çekiyor, iddianın bilimsel kanıt olmadan ciddiye alınamayacağnını söylüyorlar. Clonaid şirketi ise ikinci bebeğin önümüzdeki hafta Avrupa’da, açıklanmayan biryerde dünyaya geleceğini, diğer üç bebeğin de Ocak ayında doğacağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG