Erişilebilirlik

Amerikan Müziğine Yeni Boyut Getiren Sanatçı - 2002-12-25


Bazı halk müzik tarihçileri kabul etmek istemeseler de Garth Brooks’un bu tür müziğin temel taşlarından biri olduğunu inkar etmek zor. Folk-rock-blues karışımı müziğiyle Amerikan halk müziğini 1990’larda yeni bir boyuta taşıdı Garth Brooks. Besteci, şarkı sözü yazarı, kovboy şapkalı, kovboy çizmeli Brooks bu tür müzikte platin plak kazanacak sayıda satış yapan ilk sanatçı olarak halk müziği tarihine adını yazdırdı. 1991’de 2. albümü “No Fences” rekor sayıda, 13 milyon sattı. Üçüncü albümü “Ropin’ the Wind”, halk müziği değil, pop müzik listelerini altüst etti. Garth Brooks’a kadar hiçbir halk müziği şarkıcısı pop müzikte böylesine ünlenememişti. Onunla halk müziği sanatçıları pop’ta da kendilerine sağlam yerler edinmeye başladı. Bu süreçte bir çok eleştirmen halk müziğinin pop’la karışarak geleneksel özelliklerini, rengini, ritmini büyük ölçüde kaybettiğini söylüyor.

Garth Brooks’un annesi Colleen de 1950’lerde birkaç plak doldurmuş bir halk müziği şarkıcısı. Garth, küçükken sık sık aile toplantılarında şarkı söylerken spora merak sardı. Spor bursuyla okuduğu Oklahoma Üniversitesi’nin reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra 1987’de Amerikan halk müziğinin merkezi olan Tennessee Eyaleti’nin Nashville kentine yerleşti. 1988’de kendi adını taşıyan ilk albümünü çıkardı, albümdeki “Much Too Young” şarkısıyla büyük ün kazandı. “If Tomorrow Never Comes”, “Not Counting On You”, “The Dance” şarkıları da listebaşı oldu. Ama Garth Brooks’u süperstar yapan 1990’da çıkardığı “No Fences” oldu. Albüm ilk haftasında 700 bin sattı, tam 23 hafta halk müziği listelerinde üst sıralarda kalmayı başardı.

Garth Brooks’un albümleri kadar, turneleri, konserleri de renkli. Brooks, 1970’lerin rock konserlerine benzeyen, stadyumlarda ve çok büyük müzikhollerde verdiği konserlerle de ünlü. Halk müziğinde sahnede kordonsuz mikrofon kullanan ilk sanatçı da o. Renkli ışık düzenleri, dumanlı, patlamalı sahne oyunları, izleyicinin arasına ve sahneye salıncakla inmek gibi yeniliklerle biletleri haftalarca önceden satılan konserlere imza attı Garth Brooks. Ancak 1990’ların başında dini nitelik kazanan parçalarıyla bir düşüş yaşadı. Bunun üzerine yeniden halk müziğine döndü ve 1993’de çıkardığı “In Pieces” adlı albüm birkaç milyon sattı. 1994’de “The Hits” adlı albümünün satışları 8 milyona çıktı. Bu arada profesyonel beyzbola merak saran Garth Brooks bir takım satın aldı ama bu macera uzun ömürlü olmadı. Derken Garth Brooks sinema dünyasına el attı ve rock’çı Chris Gaines’i canlandırdığı iyi iş yapmayan bir film çevirdi. Bu film için, geleneksel kovboy giyimini bir yana bırakıp deri pantolon-ceketli, uzun saçlı rock yıldızı tipine bürünen Garth Brooks, daha sonra da bu görünümde ısrar edince izleyici kaybetti. Bu Garth Brooks için ciddi bir düş kırıklığı oldu. 20 yıllık eşinden bir süre önce ayrılan Garth Brooks, daha önce birlikte birçok konser verdiği halk müziği şarkıcısı Trisha Yearwood’la ciddi bir ilişki yaşıyor.

XS
SM
MD
LG