Erişilebilirlik

Şaron: Irak Silahlarını Suriye'de Saklıyor - 2002-12-25


Suudi Arabistan, Irak'a karşı askeri bir harekata katılmayacağını açıklarken, İsrail Bağdat'ın kitle imha silahlarını Suriye'de sakladığını iddia etti.

Riyad’da gazetecilere bir açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, harekata katılmamakla birlikte, Güvenlik Konseyi’nden askeri harekat için karar çıkması halinde ülkesindeki üslerin kullanıma açılacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise Irak’ın kitle imha silahlarını Suriye’de sakladığını iddia etti. Bu bilginin tamamen doğrulanmadığını kaydeden Şaron, Bağdat’ın bazı nükleer araştırmaları Libya’da yaptığını da söyledi. Şaron’un Suriye’ye yönelik iddiaları Şam yönetimince reddedildi. Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında Şaron’un, bu iddiaları, dikkatleri İsrail’in sahip olduğu kitle imha silahlarından uzaklaştırmak amacıyla ortaya attığı bildirildi.

Güvenlik Konseyi’nin üyeleri arasında yer alan Suriye, silah denetçilerinin Irak’a yeniden gitmesini öngören 1441 sayılı BM kararına olumlu oy vermişti.

Bu arada Irak Lideri Saddam Hüseyin, Noel Bayramı nedeniyle ulusal televizyonda yayınlanan bir mesajında denetimlerden alınan sonuçların Amerika’yı şoka uğratacağını söyledi. Saddam Hüseyin, denetimler sonucu Amerikan yalanlarının ortaya çıkacağını; ülkesinin kitle imha silahı bulundurmadığını da kaydetti.

Öte yandan 100’ü aşkın BM silah denetçisi çalışmalarına Noel günü de devam etti. Bir grup denetçi Bağdat’tan 5 saat uzaklıktaki Basra’ya giderek incelemelerde bulundu. İnceleme yapılan tesislerden biri de bir kağıt fabrikasıydı.

Bir grup denetçi ise, ülkenin orta kesiminde bulunun bir askeri tesisle, kimya labratuarı ve tahıl ambarında incemeler yaptı.

Biyolojik silah uzmanlarından oluşan bir grup denetçinin Çarşamba günkü incemeleri ise Bağdat’taki bir fabrikayı kapsıyordu. Bazı denetçiler ise Bağdat’ın güney ve batısındaki tesisleri inceledi. Bu arada Irak’ın silah programları hakkında bilgisi olduğu sanılan bilimadamları da denetçiler tarafından sorguya çekiliyor.

XS
SM
MD
LG