Erişilebilirlik

Gül 'Savaş Hazırlığı' Haberlerini Yalanladı - 2002-12-24


Başbakan Abdullah Gül, Türkiye’nin Irak’taki bir savaşa katılmak üzere hazırlık yaptığı yolundaki haberleri yalanladı.

AKP Meclis Grup toplantısında konuşan Gül, Irak konusunda yapılan görüşmelerin savaşa hazırlık olarak görülmemesi gerektiğini, sadece farklı senaryoları değerlendirdiklerini belirtti. Başbakan Gül, Irak’taki gelişmelerin, Türkiye’nin kayıtsız kalamayacağı bir düzeye çıktığını da söyledi.

ABD’nin uluslararası hukuk ve meşruluk ilkeleri çerçevesinde Irak’a askeri bir operasyon düzenlemesi gerektiğini kaydeden Başbakan Gül, Washington’un Bağdat rejimine yönelik kaygı ve görüşlerini dikkate aldıklarını da belirtti.

Türkiye, Irak’ta olası bir savaşın Türk ekonomisini olumsuz etkileyeceği ve bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyeceği gerekçesiyle Amerikan müdahalesine karşı çıktığını söylüyor.

Irak’ta savaş çıkacağı haberlerinin artmasıyla birlikte geçen hafta para piyasaları olumsuz etkilendi. Türk Lirası’nın Dolar karşısında sürekli değer kaybına uğraması üzerine Merkez Bankası piyasalara müdahale etti.

Bu arada, Kuzey Iraklı Kürt Lider Celal Talabani, Salı günü başta Başbakan Abdullah Gül olmak üzere Ankara’da bazı üst düzey Türk yetkililerle görüştü.

XS
SM
MD
LG