Erişilebilirlik

Ankara'da Irak Zirvesi - 2002-12-23


Ankara’da hükümet ve askeri yetkililerin katıldığı toplantıda Irak konuşuldu.

İki kademeli düzenlenen toplantının ilk bölümüne Başbakan Abdullah Gül, Genelkurmay başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ve MİT müsteşarı Şenkal Atasagun katıldı.

Genişletilen ikinci toplantıya ise Başbakan yardımcıları, Milli Savunma ve İçişleri Bakanları'yla Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Ali Babacan da dahil edildi.

Toplantıların ilk bölümünde Amerika’nın olası Irak harekatı için Türkiye’den taleplerine verilecek yanıtların teknik açıdan değerlendirildiği bildirildi.

Amerika’nın Türkiye’den hızla karar vermesini istediği talepler iki noktada toplanıyor. Birincisi İncirlik, Diyarbakır, Malatya, Muş ve Batman hava üsleriyle Mersin, İskenderun ve Antalya limanlarının bildirimsiz kullanımı. İkincisi ise yaklaşık 100 bin Amerikan askerinin Türk topraklarında konuşlandırılması ya da belirli konaklama süreleri içinde aşamalı olarak kuzey Irak’a geçmesi.

NTV televizyonun haberine göre bir Amerikan askeri heyeti hükümetten alınan izin çerçevesinde 5 hava üssünde teknik inceleme başlattı. İncelemenin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Belirlenen eksiklikler hakkında hazırlanacak rapor doğrultusunda gerekli onarımlar Ocak ayı içinde yapılacak ve Amerikan savaş uçakları Şubat’tan itibaren bu üslerde konuşlandırabilecek.

Bu üslerden bazılarının 1991 yılında Körfez savaşında da kullanıldığını hatırlatan askeri kaynaklar o dönemde ağır nakliye uçaklarının inişi için yapılan altyapının hala kullanabilir durumda olduğunu, büyük yatırımlara ihtiyaç duyulmayacağını bildiriyor.

İkinci talep olan Amerikan askerlerinin konuşlandırılmasıysa Meclis kararı gerektireceğinden siyasi açıdan son derece duyarlı bir nitelik taşıyor. Siyasi gözlemciler, çok sayıda Amerikan askerinin Türk topraklarında konuşlandırılmasına izin veren bir meclis kararının büyük tartışmalara yolaçabileceğini belirtiyor.

Washington’un bu durumu dikkate aldığını vurgulayan “Los Angeles Times” gazetesi Bush Yönetiminin Türk topraklarına çok sayıda asker yığarak muhalefeti tahrik etmemek için Avrupa’dan sevkedilecek binlerce askeri Türk liman ve üslerinden birkaç aşamada helikopterlerle Kuzey Irak’a indirmeyi planladığını yazdı.

Türk hükümetinin Amerika’nın talepleri konusundaki kararını bu hafta sonuna kadar vermesi gerekiyor. Karar alınırken, Pazartesi günkü zirve dışında iki önemli toplantıda daha kapsamlı değerlendirme yapılacak. Konu, 26 Aralık’taki Yüksek Askeri Şura ve 27 Aralık’taki Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında da görüşülererek Ankara’nın yanıtına son şekil verilecek.

XS
SM
MD
LG