Erişilebilirlik

'Irak'la Savaş Yakınlaşıyor' - 2002-12-23


Irak’ın güneyindeki yasak hava sahasına giren bir Irak savaş uçağı, pilotsuz bir Amerikan keşif uçağını düşürdü.

Uzaktan kumandalı Amerikan uçağının Irak’a ait silah tesislerini incelediği bildiriliyor.

Irak savaş uçaklarının uçuşa yasak bölgeye girmesine Körfez savaşından bu yana izin verilmiyor. Bu bölge, İngiliz ve Amerikan savaş uçakları tarafından kontrol ediliyor. Devriye uçuşları sırasında zaman zaman Irak hava savunma sistemleri ile çatışmaya giren müttefik uçaklarına havadan uçakla saldırı ender rastlanan bir olay.

Bu arada Birleşmiş Milletler silah denetçileri, Iraklı bilim adamları ile görüşmelere başladı.

Bilimadamlarının Irak’ın silah programına ilişkin ayrıntılı bilgiler vermesi bekleniyor.

Amerikan Senatosunun önde gelen üyeleri Irak’la bir savaşın yakınlaştığını düşünüyor. Senatörler, Başkan Bush’a yaptıkları çağrıda Amerikan kamuoyunu savaşa hazırlamasını istedi.

Senato Dışilişkiler komisyon başkanlığını üstlenecek olan Richard Lugar, dün bir televizyon programında Başkan’ın Irak konusunda varılan noktayı Amerikan halkıyla paylaşma zamanının geldiğini söyledi.

Lugar, kamuoyunu savaş düşüncesine hazırlamak gerektiğini vurgularken gelecek ayın zor bir ay olduğunu ve 27 Ocak tarihine yaklaştıkça durumun daha da netleşeceğini belirtti. Senatör Lugar, 27 Ocak’ta Güvenlik Konseyine sunulacak raporun tatmin edici olmaması durumunda körfez bölgesine yapılan askeri yığınağın harekete geçirilmesinin gündeme geleceğini söyledi.

Aynı programda konuşan Senato İstihbarat Komitesi üyesi Bob Graham, Bush Yönetiminin halka bazı noktaları açıklıkla anlatması gerektiğini söyledi. Graham, Irak’a saldırılması durumunda Amerika’ya karşı yeni terörist eylemlere girişilebileceğini vurguladı:

Senatör Graham, Amerika ve çıkarlarına yönelik ülke içinde ya da dışında bir saldırı dalgası olabileceği görüşünde... Graham’a göre bu saldırıların kaynağı Irak olabileceği gibi Irak’la işbirliği yapan uluslararası terör örgütleri de olabilir.

Senatör Graham, gelecek üç ay içerisinde bir savaşın olası olduğunu söylerken, Senatör Chuck Hagel da bu görüşe katılıyor ancak Graham kadar kesin konuşmuyor. Hagel, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada Başkan Bush’un diğer ülkelerle mutlaka danışmalarda bulunmasını istedi:

Müttefiklerle yakın temasın devam etmesi gerektiğini belirten Senatör Hagel, halen bu yolun izlendiğini ancak Amerika’nın sabır, dikkat ve ihtiyatı elden bırakmaması gerektiğini söyledi.

Yakın ilişkinin devam ettirilmesi gereken müttefiklerin başında Suudi Arabistan geliyor. Körfez savaşında Suudi Arabistan son derece önemli bir rol üstlenmişti.

Suudi Arabistan dışişleri bakanı Prens Suud El Faysal, CNN televizyonuna verdiği demeçte, Amerika’yı Birleşmiş Milletler’le işbirliğini sürdürmeye çağırdı.

XS
SM
MD
LG