Erişilebilirlik

Afganistan'da Amerikan Askeri Öldü - 2002-12-22


Afganistan'ın doğusunda dün gece çıkan çatışmada bir Amerikalı asker öldü.

Askeri sözcü Steve Clutter, “Pakistan sınırındaki Şikin köyünde düşman güçlerinden açılan ateş sonucu bir askerimiz ölmüştür” dedi. Sözcü, Asadabad yakınlarında meydana gelen başka bir olayda da bir Amerikan askerinin yaralandığını belirtti. Çatışma, Afganistan’ın doğusunda, Pakistan sınırına komşu Paktiya vilayetinde meydana geldi. Bölgede devriye gezmekte olan 10 kişilik Amerikan birliği, silahlı bir grupun saldırısına hedef oldu. Çatışmada yaralanan bir asker daha sonra hayatını yitirdi.

Afganistan’da, Mayıs ayından beri ilk kez bir Amerikan askeri savaş alanında öldü ancak yaralanma olayı ilk değil. Hafta başında, Kabil’de, bir askeri araca el bombası atılmış, iki Amerikalı askerle Afgan tercümanlarını yaralanmıştı. Cuma günü de kuzeyde, Asadabad yakınlarında, Amerikalıların bulunduğu kışlaya yapılan füze saldırısında bir asker yaralandı.

Bu arada, Amerika Genel Kurmay Başkanı General Richard Myers, Afganistan’ı ziyaret etti. General Myers, Bagram hava üssünde yaptığı konuşmada, Afganistan’da asayiş ve güvenliğin giderek kötüleştiği iddiasını reddetti. Orgeneral Myers, "Dün gece trajik bir kayıp verdik. Ancak bu genel durumu yansıtmıyor. Durum giderek düzeliyor. 'İstikrar Operasyonları' adı altında, çeşitli bölgelerde, askeri openrasyonlar planlıyoruz. Başta doğuda olmak üzere Afganistan’da hâlâ çok tehlikeli yerler var. Fakat genelde Afgah halkı için durum giderek düzeliyor ve bu alanda hergün ilerleme sağlıyoruz."

General Myers’ın sözlerine rağmen, el Kaide ve Taleban militanlarının faaliyetlerini artırdıklarını gösteren belirtiler var. Karaçi’de geçen hafta içinde birkaç militan tutuklandı. Pakistanlı yetkililere göre, bazı militanlar, Amerikalı ve diğer yabancı personelin kaldığı otellere karşı intihar saldırıları planlıyor.

Kabil ve çevresinin güvenliğinden Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti sorumlu. Kısıca ISAF olarak bilinen çok uluslu gücün komutanlığını şu anda Türkiye yapıyor. Türkiye Haziran ayında üstlendiği bu görevi, Şubat'ta, Almanya ve Hollanda'ya devredecek. Türkiye’nin, görev süresi 1 yıl uzatılan Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti’nin 3’üncü dönemine, daha sınırlı sayıda askerle katılmasının kararlaştırıldığı açıklanmıştı.

XS
SM
MD
LG