Erişilebilirlik

Kürtaj Konusu Bangkok'ta Sorun Oldu - 2002-12-16


Amerika, Bangkok’taki uluslararası konferansta aile planlamasına ilişkin kendi politikasını savundu. Bu yıl beşincisi düzenlenen Asya Pasifik Nüfus Konferansı’na katılan delegeler ise, Washington’un kürtaj konusundaki kaygılarının daha önce dikkate alındığını vurguladı.

Konferansta yoğun eleştirilere hedef olan Amerikan delegasyonu, aile planlaması için kürtaj yapılmasına karşı çıkıyor.

Washington, 1994 yılında Kahire’de varılan anlaşmada kürtajın bir aile planlaması unsuru olarak kabul edilip edilmediği konusunu yeniden tartışma gündemline getirdi.

Konferansa katılan Amerikan heyetine başkanlık eden Dışişleri bakanlığı müsteşarı Eugene Dewey, şöyle konuştu: "Amerika, Uluslararası Kalkınma Dairesi yoluyla sağlık için 2 milyar Dolar’ın üzerinde para harcıyor. Geçtiğimiz yıl 450 milyon Doları gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere Amerika 700 milyon Dolar parayı aile sağlığı için harcadı."

Washington’un istediği Kahire’deki konferansta belirlenen anlaşmada değişiklik yapılması… Bu anlaşma, aile planlaması ile ilgili sağlık hizmetlerini desteklerken kişilerin seçim hakkını koruyor.

Amerikan heyeti, Kahire’de alınan kararların, kürtajı aile planlamasının bir unsuru olarak desteklediğini iddia ediyor. Başkan Bush ve Yönetimi ise kesinlikle kürtaja karşı çıkıyor. Dewey bu konuda şöyle konuşuyor: "Kahire’deki uluslararası nüfus ve kalkınma konferansında varılan kararların kürtaj konusunu kurumsallaştırdığını defalarca ifade ettik."

İngiltere, Çin, Endonezya ve Türkiye’den delegeler Amerika’nın değişiklik isteğini protesto etti.

Amerika, Birleşmiş Milletler Aile Planlaması Birliği’ne yaptığı yardımı kesti. Amerika buna neden olarak fonları kullanan Çin hükümetinin kadınları kürtaja zorladığını öne sürdü.

Ancak, Yeni Zellanda Aile Planlaması Birliği Başkanı, Gillian Greer, bu tür kaygıların Kahire planınında varılan anlaşmada dile getirildiğini söyledi:"Planın uygulama kısmında birçok kez belirtildiği gibi kürtaj aile planlamasının bir parçası olarak kabul edilmiyor. Diğer bir deyişle Amerika’nın bu noktadaki kaygıları nihayi karar metninde tekrar tekrar giderildi."

Greer, Kahire planının sorumlu ve güvenli bir cinsel yaşamı öngördüğünü söyledi.

XS
SM
MD
LG