Erişilebilirlik

Rusya: İran'daki Nükleer Program Barışçı - 2002-12-15


Rusya Atom Enerjisi Bakanı, İran’ın nükleer programının barışcı olduğu iddiasını destekledi.

Alexander Rumyantsev, Tahran’ın kurduğu iki nükleer tesisin uluslararası kurallara aykırı olmadığını açıkladı.

Amerika, nükleer tesislerin askeri amaçlar doğrultusunda kullanılmasından kaygı duyuyor.

Moskova’nın sözkonusu iki tesisin hiçbiriyle ilişkisi olmadığını önesüren Rumyantsev, İran’ın Buşehir’de inşa ettiği üçüncü nükleer tesise yarım etmeye devam edeceklerini de söyledi.Rus bakan, Amerika’nın yardımı durdurma konusunda yaptığı baskılara boyun eğmeyeceklerini çünkü Buşehir nükleer projesinin uluslararası kuralları ihlal ettiğini ilişkin hiçbir kanıt bulunmadığını bildirdi.

Rusya Atom Enerjisi Bakanı Alexander Rumyantsev, Moskova’nın İran’ın batısında Buşehir’de nükleer reaktör inşa etmeye devam edeceğini, çünkü bunun yanlış bir iş olmadığına inandığını açıkladı.

Rumyantsev, Itar-Tass haber ajansına verdiği demeçte, Buşehir projesinin sivil amaçlara hizlmet edeceğini ve uluslaraarsı denetim altında olacağını bildirdi.

Rus bakan, Moskova’nın projeye katılımının, İran’ın diğer iki nükleer tesisiyle bir ilişkisi olmadığını önesürdü..Amerika, bu tesislerin İran’ın gizli nükleer silah programınının parçası olmasından kuşkulanıyor. Rumyantsev, Amerika’nın önceki günkü suçlamalarını asılsız olarak tanımladı ve iki tesisin de İran’ın sivil nükleer programının parçası olduğunu önesürdü. Rumsyantsev Amerika’yı, herhangi bir ihlalle ilgili kanıt göstermeye de çağırdı. Rus yetkililer, Irak ile ilgili Güvenlik Konseyi tartışmalarında da benzer görüşü savunmuştu.

Amerikalı yetkililer, ısrarla Rusya’dan, İran’ın nükleer silah programını geliştireceği iddiasıyla Buşehir projesinden vazgeçmesini istiyor.

Önceki gün Amerika Dışişleri Bakanlığı, CNN televizyonunda gösterilen uydu fotograflarının İran’ın nükleer silah geliştirme çalışmalarını gizlemeye çalıştığını ortaya koyduğunu bildirdi.

İran Dışişleri bakanı ise bugün yaptığı açıklamada iddiaları reddederek ülkesinin nükleer hedeflerinin “açık, saydam ve barışcı” olduğu görüşünü tekrarladı.

Rusya Atom Enerjisi Bakanı’nın bu aysonu Tahran’a giderek nükleer yakıt atıklarının yeniden işlenmek üzere Buşehir’den Rusya’ya sevkini öngören anlaşmayı imzalayacak. Rus yetkililer,anlaşmanın İran’ın nükleer silah geliştirme çabalarına karşı sağlam güvenceler getireceğini savunuyor.. Çünkü nükleer silah üretimi için gerekli uranyum, nükleer yakıt atıklarından sağlanıyor.Rus yetkililere göre yakıt atıklarının Moksova’nın konrolünde olması, İran’ın olası nükleer silah geliştirme niyetlerine karşı güçlü bir güvence oluşturacak.

Ancak üst düzeyde Rus yetkililer buna rağmen Amerika’nın Moskova üzerinde İran ile nükleer işbirliğinden vazgeçmesi yolundaki baskılarının devam edeceğini kabul ediyor. Amerika, Moskova-Tahran nükleer işbiriği anlaşmasını, 1995 yılında imzalandığından beri eleştiriyor.

XS
SM
MD
LG