Erişilebilirlik

Irak Rusya'yla Arasındaki Petrol Anlaşmasını İptal Etti - 2002-12-13


Rusya’nın Irak’a karşı bir askeri operasyona muhalefeti için önemli bir neden ortadan kalktı.

Rus Hükümet kaynaklarına dayandırılan habere göre, Irak’ın Rusya ile arasındaki büyük bir petrol anlaşmasını iptal etmesinin buna en büyük neden olduğu bildiriliyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Rus yetkili, uluslararası ilişkilerin çıkar esasına dayandığını söyledi. Yetkiliye göre Rusya’nın çıkarları, Saddam Hüseyin’in savunulmasından ağır basıyor.

Rusya, Fransa’nın yanı sıra Güvenlik Konseyi’nde Irak’ın en güçlü savunucularından. Güvenlik Konseyi’nde her iki ülkenin de kararı son derece önem taşıyor.

Irak’ın Petrol bakanı, dün üç Rus şirketine ülkesinin Batı Kurna Petrol alanının geliştirilmesine ilişkin anlaşmayı iptal ettiğini bildirmişti.

Irak’ın petrol Bakanı Amir Raşit, bugün yaptığı açıklamada, Rus Lukoil şirketinin sözleşmede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediğini dile getirdi.

Bu arada, silah denetçilerinin bir salgın hastalıklar merkezini incelemesi bugün iki saat süre ile geciktirildi. Bu durum, denetçilerin Irak makamlarına ulaşmak için kurulmuş özel telefon hattını ilk kez kullanmalarına yolaçtı.

XS
SM
MD
LG