Erişilebilirlik

Türkiye'ye Son Dakika Desteği - 2002-12-11


Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle ilişkileri açısından büyük önem taşıyan Kopenhag Zirvesi için geri sayım başlarken, Başkan Bush, AB Dönem Başkanı Danimarka nezdinde bir girişim daha yaparak, Başbakan Anders Fogh Rasmussen'i telefonla aradı. Bush, Avrupalı liderle Türkiye-AB ilişkilerini görüştü ve Zirve'den Türkiye’nin beklentilerini karşılayacak bir sonuç çıkmasını umduğunu belirtti.

Rasmussen de Başkan Bush'a, Dönem Başkanı sıfatıyla ülkesinin Türkiye-AB ilişkilerini konu alan bir öneriyi diğer Avrupalı liderlere götüreceğini belirtti. Ancak bu önerinin içeriği hakkında ayrıntılı bilgi edinilemedi.

AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan, Bush'un Salı günkü Beyaz Saray görüşmesi sırasında kendisine Türkiye'nin AB üyeliği için desteğini sürdüreceğini söylediğini açıklamış ve Başkan'ın bu doğrultuda Dışişleri Bakanı Colin Powell'la birlikte Avrupalı liderlerle görüşmelere devam edeceğini belirtmişti.

Öte yandan, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, sağlık nedenleriyle Kopenhag’a gitmeyeceğini, kendisini Dışişileri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun temsil edeceğini açıkladı. BM planını mevcut şekliyle imzalayamayacağını belirten Denktaş, ancak müzakere yoluyla planda ilerleme sağlanabileceğini söyledi.

Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides ise, BM planını kabul edip-etmediğini açıklamadan Lefkoşa’dan ayrıldı.

Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi de Türkiye’ye ayrımcılık yapılmadığını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG