Erişilebilirlik

Bangladeş'teki Saldırı İle İlgili 21 Kişi Tutuklandı - 2002-12-08


Bangladeş’teki bombalı saldırılarla ilgili olarak 21 kişi tutuklandı. Dört sinema salonunda dün meydana gelen patlamalarda en az 17 kişi öldü, 200 kişi de yaralandı. Tutuklananlar arasında biri eski başbakanın yardımcılarından olmak üzere muhalefetten dört üst düzey yetkili de bulunuyor. Patlamaların sorumluluğunu henüz üslenen olmadı. Başkentin kuzeyinde bulunan Mimensingh kentinde meydana gelen patlamada, Ramazan bayramını kutlayan sinema severler hedef seçildi. Bangladeş Başbakanı Halide Ziya, olaydan üzüntü duyduğunu dile getirdi, sorumluların yakalanması için emir verdi.

Bangladeş polisi, aralarında eski başbakan Şeyh Hasina’nın üst düzey yardımcılarından Sabir Hüseyin Çavduri’nin de bulunduğu muhalefetteki Avami Birliği Partisi üyesi bir grup politikacının gözaltına alındığını açıkladı. Tanınmış iki muhalif aydın Şehriyar Kebir ve Müntezir Mamun da sabah evlerine operasyon düzenlenerek tutuklandı. Ayrıca dün aynı saatlerde dört kalabalık sinemayı çökerten bombaların patladığı Mimesingh kentinde aralarında öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklandığı bildiriliyor. Tutuklamaların bombalı saldırılarla ilgili olup olmadığı açıklanmadı. Polis yetkilileri, sadece muhalefetteki politikacılar ve diğer kişilerin “şüpheli faaliyetleri” nedeniyle gözaltına alındıklarını bildirdi.

Hükümet yetkilileri, patlamaların arkasında hükümeti zayıflatmak isteyen terör örgütleri ya da muhalif parti eylemcilerinin bulunabileceğini açıkladı. İktidardaki Bangladeş Ulusal Partisi ile muhalefetteki Avami Birliği Partisi arasındaki ilişkiler yıllardır gergin. Polis saldırıların iyi planlanmış ve en büyük zararı verecek şekilde hesaplanmış olduğunu bildirdi. Bombalar patladığında sinema salonları Ramazan Bayramı nedeniyle tıklım tıklım doluydu. Doktorlar, tedavi ettikleri yaralıların çoğunun iki bacaklarını birden kaybetmiş olmalarına bakarak bombaların sinema salonlarında yere bırakılmış olduklarını tahmin ediyor. Patlamalar, yaşamın genellikle sakin olduğu kentte şok yarattı.Bombalanan sinemalar ve kentteki diğer önemli tesisler askeri birlikler tarafından koruma altına alındı. Başbakan Halide Ziya, olaydan büyük üzüntü duyduğunu açıklarken, hükümet soruşturma başlattı. Son haftalarda Hindistan hükümeti ve bazı gazeteler el-Kaide örgütünün Bangladeş’te faaliyet gösterdiğini öne sürüyordu.Bangladeş hükümetiyse bu iddiaları yalanlayarak terörle mücadelede kararlı olduğunu bildirmişti. Bangladeş, dünyanın en kalabalık üçüncü müslüman ülkesi.

XS
SM
MD
LG