Erişilebilirlik

Irak BM'ye Bildirimde Bulundu - 2002-12-07


Irak, BM için hazırladığı yaklaşık 12,000 sayfalık raporda kitle imha silahları üretmediğini iddia etti.

Rapor, Birleşmiş Milletler’in Irak’a verdiği 8 Aralık tarihinden bir gün önce Bağdat'taki örgüt yetkililerine teslim edildi.

Raporu hazırlayan ekibin başkanı Hüsam Muhammed Amin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’ye seslenerek “Bush yönetimi az da olsa adalet duygusuna ve cesarete sahipse bu bildirimi kabul etmelidir” dedi.

Yaklaşık 12,000 sayfalık bildirim, 520 megabayt'lık veri içeren CD-ROM'larda yer alıyor. 20’den fazla dosyayı dolduran belgeler, Bağdat'ta, Irak Ulusal Denetim Kurumu'nda az sayıda gazeteciye gösterildi. Dosyaları görmek için binaya girmek isteyen diğer basın mensuplarının yarattığı izdiham sırasında bazı pencerelerin camı kırıldı, bir kapı yıkıldı. Iraklı yetkililer, çareyi, bütün gazetecileri binadan çıkarmakta buldular.

Belgelerin bir kopyası, Bağdat'taki Birleşmiş Milletler denetçilerine verildi. Başka bir kopya ise, 8 Aralık tarihi geçmemesi için, uçakla elden New York'daki Birleşmiş Milletler merkezine gönderildi. Üçüncü bir kopya ise, Pazar sabahı Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ne teslim edilecek.

Bildirimi hazırlayan ekibin başkanı General Hüsam Muhammed Emin, belgelerin hiçbir soruyu cevapsız bırakmayacağını söyledi. Iraklı general, belgeler arasında, eskiden Irak'ın kitle imha silah programlarına yardım eden ülke ve şirketlerin adlarının da bulunduğunu vurguladı ve "Tekrar ediyorum, Irak şu anda kitle imha silahlarına sahip değildir” dedi.

Irak’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Muhammed El-Duri de, New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada aynı şeyleri söyledi. Iraklı diplomat, ülkesinin kitle imha silahlarına sahip olmadığını ve her şeyin imha edildiğini söyledi. Büyükelçi El-Duri, bildirimdeki belgelerden bazılarının kamuoyuna açıklanamayacak kadar önemli bilgiler içerdiğini de sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı Kolombiyalı diplomat Alfonzo Valdiviezo, daha önce yaptığı bir açıklamada, Güvenlik Konseyi’ne Pazar günü ulaşması beklenen belgelerin aynı gün kamuoyuna açıklanmayacağını bildirmişti.

Saddam Kuveyt Halkına Hitap Ediyor

Bu arada Irak Lideri Saddam Hüseyin’in Cumartesi günü Kuveyt halkına hitaben bir televizyon konuşması yapması bekleniyor. Iraklı yetkililer, Saddam’ın hangi amaçla bu konuşmayı yapacağını ve konuşmanın içeriğini açıklamadı. Ancak bazı uzmanlara göre, Saddam Hüseyin, Kuveyt’ten, olası bir askeri müdahalede üslerini Amerikan birliklerine açmamasını isteyecek.

Irak, 1991 yılında Kuveyt’i işgal ederek Körfez Savaşı’nı başlatmıştı.

Öte yandan BM denetçileri, Cumartesi günü bir uranyum deposunda incelemelerde bulundu.

XS
SM
MD
LG