Erişilebilirlik

Bush: Irak Bildirimini Doğrulamak Zaman Alacak - 2002-12-07


Başkan Bush Irak’ın kimyasal, biyolojik ve nükleer silah faaliyetleri hakkında verdiği 12,000 sayfalık belgenin “doğruluğunu” belirlemenin zaman alacağını söyledi. Başkan Bush, haftalık radyo konuşmasında, bu belgenin doğru ve güvenilir olması gerektiğini vurguladı, Irak liderini bir kez daha uyardı.

Başkan Bush, konuşmasında, uluslararası toplumun Saddam Hüseyin rejimine, Birleşmiş Milletler kararıyla yasaklanmış olan silahları imha etmesi ve silah denetçilerine yeniden izin vermesi için uzun yıllar boyunca zaman tanıdığını fakat karşılık alamadığını, beklediğini bulamadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile ABD'nin Saddam Hüseyin’e ‘artık oyun bitti’ dediğine işaret eden Bush, Irak Lideri, kendi isteğiyle kitle imha silahlarından vazgeçmediği taktirde, uluslararası koalisyonun, kendisinin elindeki silahları alacağını bildirdi.

Bush, silah denetimlerinin sınırlı bir araç olduğunu, Irak’da tavır değişikliği için yeterli olamayacağını anlattıktan sonra şöyle devam etti: "ABD tek bir konuda hüküm verecektir. Saddam Hüseyin’in 11 yıllık tutumunu değiştirip kendi isteğiyle tam bir uyum gösterip göstermediğine bakılacaktır. Şu ana kadar, tutum ve uygulamada dünyanın istediği değişikliği görmüyoruz. Birleşmiş Milletler’e silah denetimleriyle ilgili olarak gönderdikleri mektuplar şartlıdır ve Irak, son günlerde, uçuş yasağı bölgesini denetleyen Amerikan ve İngiliz uçaklarına yine ateş açmıştır."

Başkan Bush savaşın, tehditlerle başa çıkmada en son seçenek olduğunu hatırlatmakla birlikte, “geçici bir barış, tehlikeleri görmezden gelip inkar etmek, daha büyük bir savaş ve daha büyük bir vahşete davetiye olur” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG